Agenda

Benieuwd wat we er allemaal te doen is in de winkel? Bekijk hier onze agenda! Voortaan op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Iedere eerste donderdag in de maand: (peuter)voorleesochtend

Iedere eerste donderdag van de maand lezen we om 10.00 uur weer voor aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Loop gezellig binnen en geniet van een fijn verhaal! Ook groepjes van peuterspeelzalen of kinderdagverblijven zijn welkom! We vragen hen om hun komst even bij ons te melden.

2 april om 10 uur: thema ‘eieren en kuikens’
7 mei om 10 uur: thema wordt nog bekend gemaakt

Afgelopen activiteiten:

Donderdag 5 maart: (peuter)voorleesochtend

Op donderdagochtend 5 maart lazen we voor aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Het thema was deze keer ‘konijnen’.

Donderdag 6 februari: (peuter)voorleesochtend

Knuffelberen! Daarover lazen we peuters voor op donderdagochtend 6 februari.

13 januari: Informatieavond Nationale Voorleesdagen

Op maandag 13 januari 2020 organiseerden we een informatieavond over de Nationale Voorleesdagen, voor leerkrachten, peuterleidsters en andere geïnteresseerden. We presenteerden de Prentenboeken Top 10 en het Prentenboek van het Jaar en gingen in op de Boekenberglesbrief. Er was extra aandacht voor werken met de Kamishibai/het vertelkastje. Het was een inspirerende avond!

Donderdag 9 januari: (peuter)voorleesochtend

Op donderdagochtend 9 januari lazen we voor aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Deze keer was het thema ‘winter’.

21 december: Lieve van Looy en Selene Boers presenteerden
‘Isa en Jack en de verdwenen sterrobijn’

‘Isa en Jack en de verdwenen sterrobijn’ (7+) is het nieuwe boek van Lieve van Looy en Selene Boers. Op zaterdag 21 december vertelden ze erover bij ons in de winkel. Ze signeerden hun boek en er was ook een tekenwedstrijd.

19 december: (peuter)voorleesochtend

Op donderdagochtend  19 december lazen we voor aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Deze keer was het thema Kerstmis.

13 december: uitreiking Kinderboekwinkelprijs 2019 in de Boekenberg!

De Kinderboekwinkelprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993. Met deze prijs bekronen de Kinderboekwinkels een boek dat nog geen andere prijs heeft mogen ontvangen en volgens de Kinderboekwinkels wel zeer geslaagd en prijs-waardig is.

Het prachtige tekstloze prentenboek ‘Eiland’ van Mark Janssen won de Kinderboekwinkelprijs 2019. De prijs werd op 13 december 2019 tijdens een feestelijke bijeenkomst uitgereikt in de Boekenberg!

Zondag 1 december: pietenmiddag voor kleuters

Op zondag 1 december hielden we een echte pietenmiddag voor kinderen vanaf 4 jaar. We bakten pepernoten, zongen liedjes en lazen voor.

Donderdag 28 november: peutervoorlezen in het thema Sinterklaas

Spannend hoor, Sinterklaas! We lazen peuters verhalen voor rondom de Sint en bakten ook nog heerlijke pepernoten.

Kinderboekenweek 2019

Van woensdag 2 t/m zondag 13 oktober vierden we feest: het was Kinderboekenweek! Hier zie je de hoogtepunten!

Woensdag 2 en 9 oktober: Theater Knorr! met de interactieve voorstelling “Klein Konijn – niet verdwaald”!

Op de woensdag begonnen we traditiegetrouw met een interactieve voorstelling van theater Knorr! Knorr bracht het mooie prentenboek “Klein Konijn – niet verdwaald” tot leven. Wat was het weer spannend, vooral die berengrot!

Donderdag 3 en 10 oktober: Peutervoorlezen in het thema “Vervoer – reis mee!”

Op de donderdagen  lazen we voor aan peuters. Dit keer in het thema van “Vervoer- Reis mee!” De peutertjes luisterden naar de mooiste verhalen over vervoer en mochten de bus van Boer Boris en het vliegtuig van Muis versieren.

Zondag 6 oktober: Eva van Aalst presenteerde “Kosmo’s ruimtereis”

Op zondag 6 oktober vertelde auteur en illustratrice Eva van Aalst over haar nieuwste prentenzoekboek “Kosmo’s ruimtereis”! Je kon luisteren naar het avontuur van Kosmo en Eva liet zien hoe ze de tekst tot leven bracht met haar prachtige illustraties. Je mocht zelfs op haar teken-tablet zelf een ruimteavontuur verzinnen!

Zaterdag 12 oktober: Harpconcert Inge Frimout-Hei en leerlingen

Inge Frimout-Hei gaf samen met haar leerlingen Iris, Sarah, Emma en Xzanne een concert in de Boekenberg in het thema “Reis mee!” Ze namen ons op reis naar sprookjes, Ierland, Schotland en een verlaten eiland. Wat een prachtig concert! Op facebook kun je een stukje van het concert bekijken. 

Zondag 8 september om 15.00 uur: presentatie Blij met een bij

Het nieuwe deel in de prentenboekenserie de Klimaatjes is uit. In Blij met een bij is Egel bezorgd omdat er geen appels aan haar bomen groeien. Uil weet wel waarom… appels gaan pas groeien als de bijen stuifmeel op de bloemen achterlaten. De klimaatjes bedenken een plan om de bijen naar de tuin van Egel te lokken.

De auteurs Judith Koppens & Andy Engel, en illustratrice Nynke Talsma kwamen op zondag 8 september het boek  presenteren. Met de prachtige poppen speelden zij een stukje van het verhaal, lazen ze voor en ze signeerde natuurlijk. We feliciteerden Judith met haar 50ste boek!

Informatieavonden Kinderboekenweek op 2 en 5 september van 20.00 tot 22.00 uur

Op maandag 2 september en donderdag 5 september waren er weer informatieavonden voor de Kinderboekenweek. Tijdens deze avond bespraken we de gekozen boeken en lichtten we enkele lessuggesties toe. Ook bespraken we kort de titels van het CPNB. De avonden vonden plaats in de winkel op de Kleine Berg 48, Eindhoven van 20.00 tot 22.00 uur. Beide avonden werden weer goed bezocht door enthousiaste leerkrachten en leescoördinatoren.

Open Boek vliegt naar Aruba!

Op uitnodiging van Angelique Maduro en Boudine Aarts heeft Jos Walta de cursus Open Boek 2.0 in Oranjestad gegeven. Dat leverde bijzondere en interessante ervaringen op. De deelnemers – uit diverse werkvelden: kleuter- en basisonderwijs, voortgezet onderwijs en  IPA (Pabo) – toonden een grote inzet en betrokkenheid. Allen hadden de behoefte aan een duidelijke visie op lezen en leesbevordering en aan concrete werkvormen. Zeker omdat er vier talen gesproken worden: Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans.
We hebben er alle vertrouwen in dat de cursus verder zal groeien, mogelijk ook op Curaçao en Bonaire.

Een paar reacties op de cursus:
‘De passie en liefde voor boeken is zo bijzonder mooi, dat je gelijk zin krijgt om iets te doen met een boek.’  ‘Jos heeft ons door zijn ogen laten kijken en meer schoonheid laten zien.’

Boekenstand bij Assepoesters Assepesters

Op vrijdag 29 maart verzorgde de Boekenberg een boekenstand bij de voorstelling Assepoesters Assepesters van Jacques Vriens. Jacques Vriens bracht samen met het Philharmonie Zuid Nederland en een aantal acteurs zijn Assepoester-sprookje uit de bundel “Grootmoeders grote oren” tot leven in het Muziekgebouw in Eindhoven. Achteraf kon je een praatje maken met de auteur en een boek laten signeren.