Agenda

Benieuwd wat we er allemaal te doen is in de winkel? Bekijk hier onze agenda! Voortaan op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Activiteiten 2019:

De eerste donderdagochtend van de maand = (peuter)voorleesochtend!

Iedere eerste donderdagochtend van de maand lezen we om 10.00 uur voor aan kinderen van 2 tot 4 jaar. Loop gezellig binnen en geniet van een fijn verhaal! Ook groepjes van peuterspeelzalen of kinderdagverblijven zijn welkom! We vragen hen om hun komst even bij ons te melden. De eerst volgende voorleesochtend is op donderdag 3 oktober. In het kader van de Kinderboekenweek is het thema dan ‘Reis mee’, over vervoer en voertuigen.

Zondag 8 september om 15.00 uur: presentatie Blij met een bij

Het nieuwe deel in de prentenboekenserie de Klimaatjes is uit. In Blij met een bij is Egel bezorgd omdat er geen appels aan haar bomen groeien. Uil weet wel waarom… appels gaan pas groeien als de bijen stuifmeel op de bloemen achterlaten. De klimaatjes bedenken een plan om de bijen naar de tuin van Egel te lokken.

De auteurs Judith Koppens & Andy Engel zullen op zondag 8 september het boek Blij met een bij presenteren, voorlezen en vertellen. En uiteraard signeren ze ook. Dus kom gezellig luisteren.

Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Kinderboekenweek van 2 t/m 13 oktober

Op woensdag 2 oktober begint de Kinderboekenweek! Dit is dé tijd om naar de kinderboekwinkel te komen. Dit jaar is het thema van de kinderboekenweek “Vervoer – reis mee!”. Wij hebben weer een mooi programma samengesteld voor deze week.

Woensdag 2 oktober: Theater Knorr! speelt een interactieve voorstelling

Om 14.00, 14.30 en 15.00 uur

Op woensdag 2 oktober beginnen we traditiegetrouw met een interactieve voorstelling van theater Knorr! Kom kijken hoe Knorr! een prachtig prentenboek tot leven brengt. Met mooi weer speelt Knorr in de Boekenbergtuin. Ook worden er tussen de voorstellingen een aantal prentenboeken voorgelezen. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Donderdag 3 oktober: Peutervoorlezen in het thema “Vervoer – reis mee!”

Om 10.00 uur

Op donderdag 3 oktober houden we, zoals iedere eerste donderdag van de maand, natuurlijk weer een peutervoorleesochtend. Dit keer in het thema van “Vervoer- Reis mee!” De peutertjes kunnen luisteren naar een aantal mooie boekjes interactief wordt voorgelezen. Voor kinderen vanaf 2 jaar.

Zaterdag 5 oktober: Schrijfworkshop van Jonne Kramer

Om 16.00 uur

Heb je altijd al goede verhalen willen schrijven? Kom dan zaterdag 5 oktober naar de Boekenberg! Jonne Kramer, auteur van Het raadsel van de zee, geeft dan een speciale schrijfworkshop! Jonne helpt je bij het verzinnen van een verhaal met een goede verhaallijn en personages. Je gaat naar huis met een verhaal dat je thuis kan afschrijven.

De schrijfworkshop is gratis, je hoeft alleen Jonne’s boek Het raadsel van de zee te kopen. Deze zal ze voor je signeren.

Het raadsel van de zee werd door radio 4 hét vakantieboek van 2019 genoemd. Jonne Kramer studeerde creative writing en weet dus precies hoe je een superverhaal neerzet.

Meld je nu (voor 20 september) aan via info@boekenberg.nl!

Zondag 6 oktober: Eva van Aalst presenteert “Kosmo’s ruimtereis”

Om 15.00 uur

Op zondag 6 oktober komt auteur en illustratrice Eva van Aalst naar de Boekenberg om haar nieuwste prentenzoekboek “Kosmo’s ruimtereis” te presenteren! Kosmo is op zoek naar een nieuwe planeet om op te wonen, samen met haar vriendjes Geeltje en Tiktak. Ze komt onderweg allerlei fantastische planeetbewoners tegen, zoals Glibberdebibber, de Bellenblazer en de Discobalvogel. Zoek mee met Kosmo en kom ook! Eva vertelt en signeert. Voor kinderen vanaf 4 jaar, hun (groot)ouders en anderen geïnteresseerden.

Woensdag 9 oktober: Theater Knorr! speelt een interactieve voorstelling

Om 14.00, 14.30 en 15.00 uur

Op woensdag 9 oktober speelt Knorr! nogmaals haar interactieve voorstelling. Kom kijken hoe Knorr! een prachtig prentenboek tot leven brengt. Met mooi weer speelt Knorr in de Boekenbergtuin. Ook worden er tussen de voorstellingen een aantal prentenboeken voorgelezen. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Donderdag 10 oktober: Peutervoorlezen in het thema “Vervoer – reis mee!”

Om 10.00 uur

Op donderdag 10 oktober houden we een extra peutervoorleesochtend speciaal voor de Kinderboekenweek. Dit keer in het thema van “Vervoer- Reis mee!” De peutertjes kunnen luisteren naar een aantal mooie boekjes interactief wordt voorgelezen. Voor kinderen vanaf 2 jaar.

Zaterdag 12 oktober: Harpconcert Inge Frimout-Hei en leerlingen

Van 15.00 tot 16.00 uur

Inge Frimout-Hei geeft samen met haar leerlingen een concert in de Boekenberg in het thema “Reis mee!” Haar ensemble zal muziek laten horen van The Blue Planet, en ons vervoeren naar een echte ruimtereis.

Inge studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij bij Edward Witsenburg. Zij geeft concerten met harp en zang en is met haar elektrische harpen regelmatig te gast op festivals. Zij geeft leiding aan het Blue Planet Harp Ensemble, een harp-orkest voor kinderen en jongeren tot 21 jaar.

Afgelopen activiteiten:

Informatieavonden Kinderboekenweek op 2 en 5 september van 20.00 tot 22.00 uur

Op maandag 2 september en donderdag 5 september waren er weer informatieavonden voor de Kinderboekenweek. Tijdens deze avond bespraken we de gekozen boeken en lichtten we enkele lessuggesties toe. Ook bespraken we kort de titels van het CPNB. De avonden vonden plaats in de winkel op de Kleine Berg 48, Eindhoven van 20.00 tot 22.00 uur. Beide avonden werden weer goed bezocht door enthousiaste leerkrachten en leescoördinatoren.

Open Boek vliegt naar Aruba!

Op uitnodiging van Angelique Maduro en Boudine Aarts heeft Jos Walta de cursus Open Boek 2.0 in Oranjestad gegeven. Dat leverde bijzondere en interessante ervaringen op. De deelnemers – uit diverse werkvelden: kleuter- en basisonderwijs, voortgezet onderwijs en  IPA (Pabo) – toonden een grote inzet en betrokkenheid. Allen hadden de behoefte aan een duidelijke visie op lezen en leesbevordering en aan concrete werkvormen. Zeker omdat er vier talen gesproken worden: Nederlands, Papiamento, Engels en Spaans.
We hebben er alle vertrouwen in dat de cursus verder zal groeien, mogelijk ook op Curaçao en Bonaire.

Een paar reacties op de cursus:
‘De passie en liefde voor boeken is zo bijzonder mooi, dat je gelijk zin krijgt om iets te doen met een boek.’  ‘Jos heeft ons door zijn ogen laten kijken en meer schoonheid laten zien.’

Boekenstand bij Assepoesters Assepesters

Op vrijdag 29 maart verzorgde de Boekenberg een boekenstand bij de voorstelling Assepoesters Assepesters van Jacques Vriens. Jacques Vriens bracht samen met het Philharmonie Zuid Nederland en een aantal acteurs zijn Assepoester-sprookje uit de bundel “Grootmoeders grote oren” tot leven in het Muziekgebouw in Eindhoven. Achteraf kon je een praatje maken met de auteur en een boek laten signeren.

Maandag 28 januari 2019 om 20.00 uur – Haren vol banaan, een poëziewerkshop

Speciaal voor leerkrachten van groep 1 t/m 4 en andere belangstellenden verzorgt Erik van Os een avond over het speels aanbieden van vieze liedjes en stoute versjes uit ‘Haren vol banaan’.

Voor dit boek schreef hij 25 nieuwe liedjes en versjes vol bruikbare tips: ga alleen op woensdag naar school; vraag een haai als huisdier; maak je knuffels op met mama’s lippenstift; en zie je een eenzaam drolletje in de wc, draai er dan speciaal voor hem een lief vriendje bij. Bij het boek zit een CD en de liedjes daarop zijn ook te beluisteren via Spotify.
Noëlle Smit zorgde voor sprankelende tekeningen die net zo vrolijk en vies zijn als de tekst.
Erik van Os zal zijn boek signeren en geeft ook een lesbrief mee. Meer weten van Erik, lees hier verder.

Kosten: € 5,- + een banaan (niet vergeten, denk eraan!)
Datum:  maandag 28 januari 2019 van 20 tot 21.30 uur
Locatie: Boekenberg, Kleine Berg 48 te Eindhoven.
Aanmelden: mail naar info@boekenberg.nl

Informatiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen
maandag 14 januari 2019 van 20.00 tot 22.00 uur

23 januari tot 2 februari was het weer zover: de Nationale Voorleesdagen. Om u te inspireren, zijn er weer lessuggesties bij het prentenboek van het jaar. Dit jaar was dat “Een huis voor Harry” van Leo Timmers. Tijdens de informatiebijeenkomst bespraken we alle boeken van de Prentenboek-top 10 en gaven we ideeën en inspiratie voor een succesvolle voorleesweek!