Agenda

Benieuwd wat we er allemaal te doen is in de winkel? Bekijk hier onze agenda! Voortaan op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Activiteiten 2018:

Programma Kinderboekenweek 2018: 3 oktober – 14 oktober

Vanaf woensdag 3 oktober tot zondag 14 oktober vieren we de Kinderboekenweek! Dit jaar is het thema Vriendschap – Kom erbij! Bij aankoop van een boek van minimaal € 10,- krijgt u het kinderboekenweekgeschenk cadeau. En iedere dag presenteren we het Boek van de dag zodat u vrienden kan worden met een nieuw boek.

Woensdag 3 oktober: Kindertheater en verhalen

Kindertheater Knorr! speelt de voorspelling Grrrr…! Over beer Fred die met zijn fenomenale grom ieder jaar de “Beer –van- het -jaar-verkiezing” wint. Maar er is een nieuwe beer in het bos… Fred heeft zijn vriendjes nodig om de wedstrijd te winnen.
Tijd: 14.00, 14.30, en 15.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

De Boekenberg leest voor… VRIENDSCHAPSVERHALEN! Maak kennis met je nieuwe boekenvrienden. We lezen voor uit De grote verrassing, Kersenhemel en Het kartonnen kasteel.
Tijd
: tussen 14.00 uur en 15.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Vrijdag 5 oktober: Griffelfeestje met Suzanne Wouda

De Eindhovense Suzanne Wouda won een Zilveren Griffel voor haar prachtige boek Sabel. Wij vieren daarom feest! Tijdens deze avond komt Suzanne Wouda langs met haar Zilveren Griffel. Ze vertelt over haar indrukwekkende boek en signeert jouw exemplaar. We interviewen haar over de keuzes die ze maakte bij het schrijven van zo’n indrukwekkend verhaal. Kom ook en wordt vrienden van een échte Griffel-winnende schrijfster!
Tijd: Vanaf 19.30 uur.
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg.
Bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen.

Zaterdag 6 oktober: Annie Schmidt – vriendenprogramma

Het muzikale duo OPA EN OPA komt de meest grappige, ondeugende en spannende vriendenliedjes van Annie M.G Schmidt zingen. Jij mag meezingen of meespelen op één van de instrumenten.
Tijd: tussen 14.00 en 16.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg.
Bestemd voor kinderen van 4 tot 9 jaar en volwassenen.

Zondag 7 oktober: Voor vrienden van de Kleine Mol

DE KLEINE MOL KOMT NAAR DE BOEKENBERG! Ben jij een vriendje van de Kleine Mol? Speciaal voor jou komt de kleine mol met de drol in de Boekenberg op bezoek. Help jij hem uitzoeken wie er op zijn hoofd heeft gepoept? We lezen voor uit het boek en je kunt de mol een handje geven, om zijn handtekening vragen, en samen op de foto gaan. Kom jij ook?
Tijd: Tussen 14.00 en 16.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen vanaf 3 jaar en andere fans.

Woensdag 10 oktober: Kindertheater en verhalen

Kindertheater Knorr! speelt de voorspelling Grrrr…! Over beer Fred die met zijn fenomenale grom ieder jaar de “Beer van het jaar-verkiezing” wint. Maar er is een nieuwe beer in het bos… Fred heeft zijn vriendjes nodig om de wedstrijd te winnen.
Tijd: 14.00, 14.30, en 15.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

De Boekenberg leest voor… VRIENDSCHAPSVERHALEN! Maak kennis met je nieuwe boekenvrienden. We lezen voor uit De grote verrassing, Kersenhemel en Het kartonnen kasteel.
Tijd: tussen 14.00 uur en 15.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Donderdag 11 oktober: Verdwijn mee in het Viltstiftbos

Een tekening die tot leven komt… dat is spannend! Ga mee naar het Viltstiftbos met schrijfster Jeanet Kingma. Misschien helpt ze jouw tekening ook tot leven komen! Natuurlijk signeert ze ook haar boek. Benieuwd? Kom ook! Schrijf je in via info@boekenberg.nl, zodat we ook voor jou materialen en iets lekkers hebben.
Tijd: 16.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar.

Vrijdag 12 oktober: Vriendschappen in verhalen

De mooiste vriendschappen kunnen ontstaan tussen de meest uiteenlopende mensen. Tijdens deze avond lezen we voor uit de prachtige verhalenbundel Jij en ik.
Tijd: 19.00 uur
Plaats: Boekenberg, Kleine Berg
Bestemd voor kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen.

Zaterdag 13 oktober: De kleine mol op bezoek in de Boekenberg op Strijp-S

DE KLEINE MOL KOMT NAAR DE BOEKENBERG! Word jij vrienden met de mol? Help jij hem uitzoeken wie er op zijn hoofd heeft gepoept? De mol komt naar de winkel. We lezen voor uit het boek en je kunt de mol een handje geven, om zijn handtekening vragen, en samen op de foto gaan. Kom jij ook?
Tijd: 14.30 uur
Plaats: Boekenberg, Urban Shopper Strijp-S.
Bestemd voor kinderen van 3 tot 7 jaar.

Verhalenfeest voor boekenvrienden
Zondag 14 oktober van 14.30 tot 16.00 uur

Als afsluiting van de Kinderboekenweek organiseren we een feestmiddag. Bekende en minder bekende boekenvrienden komen tot leven. En dat gebeurt op bijzondere manieren. Verhalen over de optimistische Kikker en de pessimistische Pad worden verteld op muziek. Ienne Biemans draagt haar bakerrijmpjes voor. Verhalen van  Toon Tellegen over de Mier en de Eekhoorn worden als poppenspel gebracht. Clinty Thuijls leest voor over Opilopi. Een verhaal over Opa Peereboom wordt verteld bij geprojecteerde beelden. Kortom een waar verhalenfeest!

Het programma is bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar en volwassenen. Reserveren is verplicht en kan hier

Datum: Zondag 14 oktober
Tijd: 14.30 – 16.00 uur
Plaats: Theaterzaal van United Cowboys, Kleine Berg 62 (Vlak bij de Boekenberg)
Toegangsprijs: € 2,50 p.p.
Organisatie: Kinderboekwinkel de Boekenberg in samenwerking met Stichting Man in de Maan.

Programma van de feestmiddag:

Opening met een versje over lezen

Het verhaal en Alleen, twee Kikker en Padverhalen van Arnold Lobel, verteld door Jos Walta met muzikale begeleiding van Wouter en Bram Scharpach op klarinet en accordeon.

De Eindhovense dichter Ienne Biemans leest bakerrijmpjes voor.

Clinty Thuijls leest een verhaal uit Avonturen van Sjef en zijn opa Opilopi voor.

Martine Tak, van theater Knorrr!, vertelt met handpoppen verhalen van Toon Tellegen over de Mier en de Eekhoorn.

Het begin van Opa Peereboom, een verhaal van Kreek Daey Ouwens met tekeningen van Ineke van Doorn, wordt voorgelezen door Meindert Muller. In de pauze kan het vervolg worden bekeken.

Haren vol banaan – een poëziewerkshop door Erik van Os

Speciaal voor leerkrachten van groep 1 t/m 4 en andere belangstellenden verzorgt Erik van Os een avond over het speels aanbieden van vieze liedjes en stoute versjes uit ‘Haren vol banaan’.

Voor dit boek schreef hij 25 nieuwe liedjes en versjes vol bruikbare tips: ga alleen op woensdag naar school; vraag een haai als huisdier; maak je knuffels op met mama’s lippenstift; en zie je een eenzaam drolletje in de wc, draai er dan speciaal voor hem een lief vriendje bij. Bij het boek zit een CD en de liedjes daarop zijn ook te beluisteren via Spotify.
Noëlle Smit zorgde voor sprankelende tekeningen die net zo vrolijk en vies zijn als de tekst.
Erik van Os zal zijn boek signeren en geeft ook een lesbrief mee.

Kosten: € 5,- + een banaan (niet vergeten, denk eraan!)
Datum:  maandag 22 oktober van 20 tot 21.30 uur
Locatie: Boekenberg, Kleine Berg 48 te Eindhoven.
Aanmelden: mail naar info@boekenberg.nl

Informatieavond over kunstboeken
Maandag 5 november van 20.00 tot 22.00 uur

Bestemd voor: leerkrachten, leescoördinatoren, cultuurcoördinatoren en andere belangstellenden.

Het aanbod aan kunstboeken is de laatste paar jaar sterk uitgebreid. De boeken betreffen: beeldende kunst, muziek, theater, dans, literatuur, architectuur, de kunst van het vertellen, kunst in de oudheid, enz.. De collectie die de Boekenberg wil presenteren bestaat uit: informatieboeken over kunst, jeugdromans waarin het thema kunst een belangrijke rol speelt, kunst doe-boeken om zelf dingen te maken, prentenboeken over kunstenaars en musea. Kortom: een zeer uitgebreid aanbod, dat we graag willen toelichten.

We besteden ook aandacht aan de verhouding tussen literatuureducatie en kunsteducatie en geven daarbij praktische tips.

De informatiebijeenkomst is uitermate geschikt om de collectie kunstboeken uit te breiden en zicht te krijgen om werkvormen om met de boeken aan de slag te gaan. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden, maar aanmelding is wel noodzakelijk. Meld je nu aan via info@boekenberg.nl

Informatiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen
maandag 14 januari 2019 van 20.00 tot 22.00 uur

23 januari tot 2 februari is het weer zover: de Nationale Voorleesdagen. Om u te inspireren, zijn er weer lessuggesties bij het prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat “Een huis voor Harry” van Leo Timmers. Tijdens de informatiebijeenkomst bespreken we alle boeken van de Prentenboek-top 10 en geven we ideeën en inspiratie voor een succesvolle voorleesweek! Aanmelden kan via info@boekenberg.nl 

Afgelopen activiteiten:

Informatieavonden Kinderboekenweek 2018
Maandag 10 september en donderdag 13 september van 20.00 tot 22.00 uur

De Kinderboekenweek is dit jaar van 3 t/m 14 oktober. Het thema is “Vriendschap- Kom erbij!” Zoals ieder jaar maakt de Boekenberg ook dit jaar weer een Boekenberglesbrief voor de Kinderboekenweek. Op de informatieavonden van 10 en 13 september werden de gekozen boeken besproken en enkele lessuggesties uitgelegd. Ook bespraken we kort de titels van het CPNB. Beide avonden werden goed bezocht en waren gezellig druk.

Dikkie Dik op bezoek in de Boekenberg Urban Shopper

Op zaterdag 1 en zondag 2 september was het feest in de Urban Shopper. We vierden het 1e lustrum. Daarom was Dikkie Dik dat weekend bij ons op bezoek. Dus wilde je Dikkie Dik een handje geven of met hem op de foto? Dat kon in de Urban Shopper tussen 12 en 17 uur.

De Boekenberg bij NOB

In juli jl. vonden in Egmond aan Zee voor de 32ste keer de NOB-dagen plaats. Op dinsdag 10 juli was de Boekenberg hier aanwezig met een mooie stand, om de leerkrachten van ruim 100 verschillende scholen, verspreid over de hele wereld te laten genieten van de nieuwste boeken.

Eva van Aalst, illustrator van Dikke Vik en Vieze Lies was mee, zij liet ter plekke zien hoe haar tekeningen ontstaan.

Presentatie prentenboek De dierenpiraten van Nooitgedachtland

Onlangs waren de  studenten van de opleiding voor Onderwijsassistent van het Summacollege in Eindhoven op bezoek in de Boekenberg.  Daar volgden zij een workshop over het maken van prentenboeken. Met de kennis die ze in de Boekenberg hebben opgedaan zijn ze aan de slag gegaan om hun eigen digitale prentenboek te maken. Eén van de studenten, Dakota Poirters, kwam zondag 3 juni om 16.00 uur haar boek “De dierenpiraten van Nooitgedachtland” presenteren. Ze vertelde over haar schrijfproces en het uiteindelijke resultaat.

OpaenOpa zingen Annie M.G. Schmidt!
19 mei om 14.00, 15.00 en 16.00 uur

Van 16 t/m 26 mei 2018 was het Annie M.G. Schmidt week. De Boekenberg heeft daarom speciaal het superduo OpaenOpa uitgenodigd. Zij zongen op zaterdag 19 mei voor u de oude bekende liedjes van Annie: Beertje Pipeloentje, Dikkertje Dap, M’n opa…. en nog veel meer! Was je er ook bij?

Het Summacollege op bezoek in de Boekenberg

Zes klassen van het Summacollege van Eindhoven bezochten de Boekenberg. Deze studenten volgen de opleiding tot onderwijsassistent. Voor een opdracht maken zij een prentenboek. In de Boekenberg leerden ze van Jos Walta over prentenboeken: hoe zien ze eruit, hoe zijn ze opgebouwd en hoe presenteer je ze aan een basisschoolklas? Met deze handgrepen zijn zij gereed om prachtige prentenboeken te maken! Wie weet zien we een aantal van deze prentenboeken terug in de Boekenberg, of komen de studenten hun boeken presenteren!

Mijn oma is een superheld – boekpresentatie door Marloes van Loon
zondag 18 februari 2018 om 15.00 uur

Marloes van Loon presenteerde haar boek Mijn oma is een superheld! Marloes vertelde, las voor, en signeerde haar boeken!

Suus en oma beleven samen de grootste avonturen. Het allerliefst spelen ze superheld. Maar oma vergeet steeds vaker dingen. Als oma vertelt dat ze haar geheugen lijkt kwijt te raken, besluit Suus dat ze het terug gaat vinden.

Het was een gezellige presentatie! Marloes heeft later op Omroep Brabant vertelt over haar bijzondere prentenboek over Alzheimer.

Informatieavond voor het voortgezet onderwijs
maandag 22 januari 2018 om 20.00 uur

Op 22 januari gaf Jozefien de Leest de informatieavond over jeugdliteratuur en young adult literatuur in het voortgezet onderwijs. Deze informatieavond richtte zich met name op de boeken voor de onderbouw. De nieuwe trends in de boeken voor 11 tot 15 jaar werden besproken, met daarbij de nieuwe toppers. We bespraken ook de promotie-campagnes zoals Literatour en de CPNB-prijzen. Daarnaast gaven we enkele tips voor boekprojecten.

Informatiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen  –  15 januari 2018 van 20.00 tot 22.00 uur

24 januari tot 3 februari is het weer zover: de Nationale Voorleesdagen. Om u te inspireren, zijn er weer lessuggesties bij het prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Tijdens de informatiebijeenkomst bespraken we alle boeken van de Prentenboek- top 10 en gaven we ideeën en inspiratie voor een succesvolle voorleesweek! Het was een geslaagde en goed bezochte bijeenkomst.

Presentatie Ik geef je mijn hart door Pimm van Hest en Sassafras de Bruyn
zaterdag 2 december 2017 om 16.00 uur

Pimm en Sassafras presenteerden hun nieuwe boek Ik geef je mijn hart.  Een uniek sprookje met waardevolle levenslessen en adembenemende tekeningen. Een waar pareltje van een boek.

Yuto krijgt een bijzonder cadeau. Een cadeau dat zijn leven zal veranderen. Een cadeau dat zal ontroeren, dat zal troosten, dat warmte en beschutting zal geven.
Een cadeau voor het leven. Een cadeau om door te geven.

Pimm en Sassafras vertelden over het boek, lazen voor én natuurlijk signeerden ze. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Presentatie De vierde koning door Frank Bierkenz op zondag 26 november 2017 om 15.00 uur

Frank, een Eindhovens schrijver/illustrator presenteerde zondag 26 november om 15.00 uur zijn nieuwe prentenboek De vierde koning. Een oude legende opnieuw verteld.

Er bestond volgens een oude legende nog een vierde koning, naast de andere drie beroemde koningen uit het kerstverhaal. Hij heette Coredan. Coredan verdwaalt voordat hij zich bij zijn vrienden kan voegen, de ster van Bethlehem achterna. Daardoor beleeft de jonge koning bijzondere avonturen, die hem veel levenswijsheid en voldoening schenken. Tijdens zijn jarenlange reis verricht hij goede daden en geeft hij al zijn kostbare sieraden weg om mensen in nood te helpen. Als hij toevallig bij het einddoel van de reis aankomt en zijn vriend Kaspar ontmoet lijkt het allemaal te laat. Maar is dat wel zo?

Frank vertelde, las voor en signeerde. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Presentatie Op zoek in de wereld door Kerstin Zabransky
zondag 12 november 2017 om 15.30 uur

Kerstin Zabransky presenteerde haar nieuwe prachtige kijkboek “Op zoek in de wereld”. Het is een zoekboek vol details, om uren in te verdwalen.

Eva en haar broertje Tim lezen een boek en reizen zo de hele wereld over! Waar ze ook terecht komen, Tim vindt altijd wel een plekje om zich te verstoppen…

Kwam je ook luisteren naar Kerstin? Ze vertelde, las voor, en signeerde voor wereldreizigers en spoorzoekers vanaf 5 jaar.

Presentatie Piratenzoon door Rob Ruggenberg
vrijdag 10 november 2017 om 19.30 uur

Rob Ruggenberg presenteerde zijn nieuwe boek Piratenzoon! Zain, de zoon van een beruchte piraat, groeit op in een kleine harem in Salee, een zeeroversnest aan de Marokkaanse kust. Spaanse soldaten nemen Zain gevangen en sturen hem als ‘waterjongen’ naar een galei…

Dit was weer een spannende en gezellige avond! Rob Ruggenberg presenteerde zijn onderzoek, las voor en vertelde! Ook werd proeflezer Zain geïnterviewd, over zijn rol als proeflezer en als naamgever van de hoofdpersoon uit het boek. Natuurlijk kon je ook weer een handtekening scoren. Voor kinderen vanaf 10 jaar én volwassenen!

Kinderboekenweek 4 oktober – 15 oktober 2017

In de Kinderboekenweek organiseerden wij verschillende activiteiten rondom het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar was het thema Griezelen: gruwelijk eng! 

Zondag 8 en 15 oktober

Voor alle zombies, vampieren en toneelspelers presenteerden we het griezeltoneelstuk de Horror Studio! Op zondag 8 oktober verdeelden we de rollen en namen we de teksten door. Daarna werd er thuis geoefend en op zondag 15 oktober sloten we de Kinderboekenweek af met het toneelstuk! Je kon komen kijken, of meespelen. Het was super spannend!

Zaterdag 7 en 14 oktober

Tussen 14.00 uur en 16.00 uur lazen we allerlei griezelige verhalen voor, voor iedere leeftijd was er wel iets!

Vrijdag 6 en 13 oktober

Samen met meestervertellers Jos en Martine, liepen een aantal kinderen de spannende spookroute door de Bergen. Er werden de gruwelijkste griezelverhalen verteld…. ! Voor durfals vanaf 9 jaar.

Donderdag 5 en 12 oktober

Hoe maak je een spookverhaal? Met het Doosje vol Spookverhalen puzzelde we de engste verhalen. Ook kon je puzzelen aan het kietelmonster – of het monster juist kietelen tot het monster alleen nog maar een paar bomen en een huisje was.

Woensdag 4 en 11 oktober

Op 4 oktober luidden we de Kinderboekenweek in met een feestelijke middag vol monsters en enge verhalen!

Ons kindertheater Knorrr! speelde vanaf 14.00 tot 16.00u ieder halfuur de voorstelling bij het boek Ik wil een eng verhaal!  Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Was er net een voorstelling bezig? Dan werd je ontvangen met de leukste MONSTERVERHALEN! We lazen voor uit Het kleurenmonster, Dit is een boek vol monsters en Het kietelmonster. 

Dinsdag 10 oktober

Vanaf 16.00 uur lazen we voor uit Het monsterbonsterbulderboek en De hongerige trol.  Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hendrick: de Hollandsche indiaan – boekpresentatie door Bianca Mastenbroek
1 oktober 2017

Zondag 1 oktober om 15.30 uur werd het boek Hendrick: de Hollandsche indiaan door schrijfster Bianca Mastenbroek gepresenteerd. Bianca Mastenbroek vertelde over haar historisch onderzoek naar de Hollanders en indianen, we lazen voor en er werd natuurlijk gesigneerd!

Het is 1659. In het nog onontgonnen Amerika eigenen de Nederlandse pioniers steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegenomen in de strijd tussen de Esopus-indianen en de vrome Hollanders. Hendrick wordt gevangen genomen door de gehate vijand: de wilden. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen. Vanaf 13 jaar.