Agenda

Benieuwd wat we er allemaal te doen is in de winkel? Bekijk hier onze agenda! Voortaan op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Activiteiten 2018:

Informatiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen  –  15 januari 2018 van 20.00 tot 22.00 uur

24 januari tot 3 februari is het weer zover: de Nationale Voorleesdagen. Om u te inspireren, maken wij weer lessuggesties bij het prentenboek van het jaar. Dit jaar is dat Ssst! De tijger slaapt van Britta Teckentrup. Tijdens de informatiebijeenkomst bespreken we alle boeken van de Prentenboek- top 10 en geven we u ideeën een inspiratie voor een succesvolle voorleesweek! U kunt zich voor deze informatiebijeenkomst aanmelden via info@boekenberg.nl.

Donderdag 18 januari van 20.00 tot 22.00 uur in de Boekenberg:  Ik zie, ik zie …poëzie

In een interactieve presentatie met workshopelementen wordt een overzicht van actuele dichtbundels gegeven. Van daaruit maken we een koppeling naar geschikte werkvormen: selecteren van gedichten, voordragen, declameren, gedichten schrijven, relatie tussen gedicht en illustratie. Ook de praktische vraag: Wanneer kan ik er in mijn groep/op mijn school aandacht aan besteden komt aan de orde. Gezien het thema van de gedichtenweek ‘theater’ zal ook daar op worden ingespeeld. Bij voorbeeld door de werkvorm: dialoog in dichtregels. Bestemd voor: leerkrachten en leescoördinatoren basisonderwijs.

Informatieavond voor het voortgezet onderwijs
maandag 22 januari om 20.00 uur

Op 22 januari de informatieavond over jeugdliteratuur en young adult literatuur in het voortgezet onderwijs. Deze informatieavond richt zich met name op de boeken voor de onderbouw. Welke nieuwe trends zien we in de boeken voor 11 tot 15 jaar? Wat zijn nieuwe toppers? We zullen ook de promotie-campagnes zoals Literatour, de CPNB-prijzen bespreken. Daarnaast geven we enkele tips voor boekprojecten. Bent u geïnteresseerd? Meldt u dan nu aan via info@boekenberg.nl.

Zondag 28 januari om 14.00 uur in de Boekenberg: Voordrachtsfeest!

In de Boekenberg worden gedichten voorgedragen of gedeclameerd. Er zullen dichters te gast zijn die uit eigen werk voordragen. Gedichten van anderen kunnen voorgedragen of gedeclameerd worden of zelfgemaakte gedichten. We hopen op deelname uit alle leeftijdsgroepen: van kleuters en jongeren tot ouders en grootouders.

Mijn oma is een superheld – boekpresentatie door Marloes van Loon
Datum wordt later bekend gemaakt

Marloes van Loon presenteert haar boek Mijn oma is een superheld! Marloes vertelt, leest voor, en signeert!

In dit boek wordt op een leuke manier vertelt over Alzheimer. Wanneer een (groot)ouder veranderingen doormaakt die horen bij de ziekte van Alzheimer, is het voor kinderen namelijk vaak nog erg moeilijk om te begrijpen wat er gaande is. Wanneer deze groep wel beter zou kunnen begrijpen wat de ziekte inhoudt kunnen zowel zijzelf, als de persoon met de ziekte van Alzheimer geholpen worden.

Afgelopen activiteiten 2017:

Presentatie Ik geef je mijn hart door Pimm van Hest en Sassafras de Bruyn
zaterdag 2 december 2017 om 16.00 uur

Pimm en Sassafras presenteerden hun nieuwe boek Ik geef je mijn hart.  Een uniek sprookje met waardevolle levenslessen en adembenemende tekeningen. Een waar pareltje van een boek.

Yuto krijgt een bijzonder cadeau. Een cadeau dat zijn leven zal veranderen. Een cadeau dat zal ontroeren, dat zal troosten, dat warmte en beschutting zal geven.
Een cadeau voor het leven. Een cadeau om door te geven.

Pimm en Sassafras vertelden over het boek, lazen voor én natuurlijk signeerden ze. Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Presentatie De vierde koning door Frank Bierkenz op zondag 26 november 2017 om 15.00 uur

Frank, een Eindhovens schrijver/illustrator presenteerde zondag 26 november om 15.00 uur zijn nieuwe prentenboek De vierde koning. Een oude legende opnieuw verteld.

Er bestond volgens een oude legende nog een vierde koning, naast de andere drie beroemde koningen uit het kerstverhaal. Hij heette Coredan. Coredan verdwaalt voordat hij zich bij zijn vrienden kan voegen, de ster van Bethlehem achterna. Daardoor beleeft de jonge koning bijzondere avonturen, die hem veel levenswijsheid en voldoening schenken. Tijdens zijn jarenlange reis verricht hij goede daden en geeft hij al zijn kostbare sieraden weg om mensen in nood te helpen. Als hij toevallig bij het einddoel van de reis aankomt en zijn vriend Kaspar ontmoet lijkt het allemaal te laat. Maar is dat wel zo?

Frank vertelde, las voor en signeerde. Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Presentatie Op zoek in de wereld door Kerstin Zabransky
zondag 12 november 2017 om 15.30 uur

Kerstin Zabransky presenteerde haar nieuwe prachtige kijkboek “Op zoek in de wereld”. Het is een zoekboek vol details, om uren in te verdwalen.

Eva en haar broertje Tim lezen een boek en reizen zo de hele wereld over! Waar ze ook terecht komen, Tim vindt altijd wel een plekje om zich te verstoppen…

Kwam je ook luisteren naar Kerstin? Ze vertelde, las voor, en signeerde voor wereldreizigers en spoorzoekers vanaf 5 jaar.

Presentatie Piratenzoon door Rob Ruggenberg
vrijdag 10 november 2017 om 19.30 uur

Rob Ruggenberg presenteerde zijn nieuwe boek Piratenzoon! Zain, de zoon van een beruchte piraat, groeit op in een kleine harem in Salee, een zeeroversnest aan de Marokkaanse kust. Spaanse soldaten nemen Zain gevangen en sturen hem als ‘waterjongen’ naar een galei…

Dit was weer een spannende en gezellige avond! Rob Ruggenberg presenteerde zijn onderzoek, las voor en vertelde! Ook werd proeflezer Zain geïnterviewd, over zijn rol als proeflezer en als naamgever van de hoofdpersoon uit het boek. Natuurlijk kon je ook weer een handtekening scoren. Voor kinderen vanaf 10 jaar én volwassenen!

Kinderboekenweek 4 oktober – 15 oktober 2017

In de Kinderboekenweek organiseerden wij verschillende activiteiten rondom het thema van de Kinderboekenweek. Dit jaar was het thema Griezelen: gruwelijk eng! 

Zondag 8 en 15 oktober

Voor alle zombies, vampieren en toneelspelers presenteerden we het griezeltoneelstuk de Horror Studio! Op zondag 8 oktober verdeelden we de rollen en namen we de teksten door. Daarna werd er thuis geoefend en op zondag 15 oktober sloten we de Kinderboekenweek af met het toneelstuk! Je kon komen kijken, of meespelen. Het was super spannend!

Zaterdag 7 en 14 oktober

Tussen 14.00 uur en 16.00 uur lazen we allerlei griezelige verhalen voor, voor iedere leeftijd was er wel iets!

Vrijdag 6 en 13 oktober

Samen met meestervertellers Jos en Martine, liepen een aantal kinderen de spannende spookroute door de Bergen. Er werden de gruwelijkste griezelverhalen verteld…. ! Voor durfals vanaf 9 jaar.

Donderdag 5 en 12 oktober

Hoe maak je een spookverhaal? Met het Doosje vol Spookverhalen puzzelde we de engste verhalen. Ook kon je puzzelen aan het kietelmonster – of het monster juist kietelen tot het monster alleen nog maar een paar bomen en een huisje was.

Woensdag 4 en 11 oktober

Op 4 oktober luidden we de Kinderboekenweek in met een feestelijke middag vol monsters en enge verhalen!

Ons kindertheater Knorrr! speelde vanaf 14.00 tot 16.00u ieder halfuur de voorstelling bij het boek Ik wil een eng verhaal!  Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Was er net een voorstelling bezig? Dan werd je ontvangen met de leukste MONSTERVERHALEN! We lazen voor uit Het kleurenmonster, Dit is een boek vol monsters en Het kietelmonster. 

Dinsdag 10 oktober

Vanaf 16.00 uur lazen we voor uit Het monsterbonsterbulderboek en De hongerige trol.  Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Hendrick: de Hollandsche indiaan – boekpresentatie door Bianca Mastenbroek
1 oktober 2017

Zondag 1 oktober om 15.30 uur werd het boek Hendrick: de Hollandsche indiaan door schrijfster Bianca Mastenbroek gepresenteerd. Bianca Mastenbroek vertelde over haar historisch onderzoek naar de Hollanders en indianen, we lazen voor en er werd natuurlijk gesigneerd!

Het is 1659. In het nog onontgonnen Amerika eigenen de Nederlandse pioniers steeds meer land toe van de oorspronkelijke bewoners. De zestienjarige Hendrick Pels wordt tegen wil en dank meegenomen in de strijd tussen de Esopus-indianen en de vrome Hollanders. Hendrick wordt gevangen genomen door de gehate vijand: de wilden. Maar hoe langer Hendrick zich onder hen bevindt, hoe meer hij zijn beeld moet bijstellen. Vanaf 13 jaar.