De Boekenbergers

Bij een bezoek aan de Boekenberg word je met veel plezier geholpen of geadviseerd door een van de Boekenbergers. Ieder beschikt over een grote deskundigheid met betrekking tot kinderboeken en het gebruik daarvan thuis en in het onderwijs.
Hieronder kun je met hen kennis maken. Ieder geeft een persoonlijke boekentip. De boekentip betreft bekende en nieuwe boeken en wisselt per kwartaal.

BB-PARELTJE

Een BB-PARELTJE is een bijzonder kinderboek dat schittert vanwege de vormgeving, de illustraties, de tekst. Een boek voor de liefhebbers van mooie uitgaven.

Het kleine theater van Rebecca


kleinetheatervanrebecca
Illustraties: Rébecca Dautremer
Uitgeverij: Davidsfonds
Prijs: 29,95

Alle personages uit de boeken van Rebecca Dautremer treden in dit 'theater' op. In fijn papiersnijwerk komen Klein Duimpje en... Elvis Presley voorbij. Pagina na pagina wordt het theater gevuld. Op de achterzijde staat op elk personage een nummer waar een naam bij hoort. Het boek kan zowel van voor naar achter als omgekeerd gelezen worden. Een waar kunstwerk voor de echte liefhebbers van bijzondere boeken. 

Boekentips van de Boekenbergers

 

Marianne Marianne van Eeuwijk

De boogschutter van Hirado


Auteur: Rob Ruggenberg
Illustraties: Bas Mazur
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 15,95
Bestemd voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen.

boogschutterhirado

De auteur hield een boeiende presentatie in de Boekenberg bij 'De boogschutter van Hirado'. Ook voor dit boek ging hij op reis. Nu naar het Japanse eiland Hirado om onderzoek te doen naar restanten van de VOC-handelspost, de verhouding tussen Hollanders en Japanners, de gewoonten en gebruiken van de Japanse bevolking op dit afgezonderde eiland. De hoofdpersoon is Reyer, een veertienjarige jongen, die door zijn vader naar Japan wordt gestuurd om leerling-koopman te worden.  Onderweg krijgt hij een opdracht van een piraat om een brief in Hirado af te leveren. Dat blijkt niet zonder gevaar. Sakura, een Japans meisje, krijgt van haar vader een soortgelijke opdracht. Ze moet trouwen met een Hollandse koopman om het reilen en zeilen van de VOC in de gaten te houden.

Een met vaart geschreven verhaal vol intriges en met tergende cliffhangers. Wie nog geen lezer is, wordt het wel met dit boek.


Lenie Lenie Meurs

Wiskunde in de Bouw (serie: Wiskundewereld)

Tekst en illustraties: John Perritano
Uitgeverij: Corona
Prijs: € 13,00
Bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar.

wiskundeindebouw

Op een heel toegankelijke manier wordt uitgelegd hoe wiskunde bijdraagt aan het bouwen van het Empire State Building, de Kanaaltunnel en zelfs ook bij de Chinese Muur. In een duidelijke tekst wordt toelichting bij een foto gegeven. Er staan opdrachten in om zelf dingen na te rekenen of te bouwen. Samen met de twee andere delen over wiskunde: De natuur en Het menselijk lichaam wordt het vak wiskunde veel interessanter. Je ziet waar het voor gebruikt wordt.

Jeanny Jeanny Keurlings

Verrassing


Tekst en illustraties: Mies van Hout
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: € 14,95
Bestemd voor kleuters en.... moeders.

verrassing

Na 'Vrolijk' waarin vissen emoties verbeelden en 'Vriendjes' waarin monsters laten zien wat vriendjes samen kunnen doen, komen er in 'Verrassing' vogels voor. Het hele proces van in verwachting zijn, geboorte, opgroeien en uitvliegen wordt met alle ups en downs ontroerend in beeld gebracht. Kleurrijke vogels op een zwarte achtergrond, om het contrast sterk te maken. Ontroerend mooi en herkenbaar.


Martine Martine Tak

Ties en Trijntje


Tekst: Yvon Jaspers
Illustraties: Philip Hopman
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: € 14,95
Bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar.

tiesentrijntje

De 6-jarige Trijntje en haar jongere broertje Ties zijn meestal dikke vrienden. En als ze soms boos zijn op elkaar, is dat gauw weer over. Ze beleven vrolijke en spannende avontuurtjes in huis en in de nabije omgeving. Soms zijn ze een beetje stout, maar eigenlijk zijn het lieve, opgewekte kinderen die wel van een grapje houden. Het boek opent met een verhaal over de jarige Trijntje die, voordat de gasten komen, al een flink stuk van haar eigen verjaardagstaart heeft gesnoept, waarmee de toon van de avonturen is gezet. De knusse verhaaltjes vormen elk een afgerond geheel van ongeveer vier bladzijden. Ze zijn verlucht met losjes getekende, kleurige prenten. Een boek dat zorgt voor veel lees-, luister- en kijkplezier. Ties en Trijntje een eigentijdse Jip en Janneke.


Helen Helen Zoetmulder

De natuur


Illustraties: Marion Billet
Uitgeverij: Clavis
Prijs: € 11,95
Bestemd voor peuters.


denatuur

In strakke, duidelijke tekeningen zie je een rivier door het berglandschap stromen. Een beertje eet een vis, een steenbok kijkt toe. Als je op het zwart knopje drukt hoor je de rivier stromen. Op andere prenten zingt een vogel, regent het in het bos, krijsen meeuwen boven de zee en roept de uil. Zo zijn er zes deeltjes: mooie muziek, goedemorgen, welterusten, de boerderij, mijn dieren, de vogels, tuut-tuut.Jos Jos Walta

Uilen (serie: Wist je dat?)


Auteurs: Alain M.Bergeron e.a.
Illustraties: Sampar
Uitgeverij: Zwijsen
Prijs: € 8,95
Bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar.


uilen

 

De serie heeft niet voor niets als ondertitel: Lach en leer. Op humoristische wijze wordt in een cartoon een wetenswaardigheidje over uilen getoond. In een onderschrift wordt de relatie met de feiten weergegeven. Onderschrift: Wist je dat uilen hun ogen niet kunnen bewegen? Wel hun kop. Als ze dus opzij willen kijken, moeten ze hun hele kop die kant op draaien. Er staan twee uilen op een tak getekend. Op de vraag van de een of de ander niet iets moet eten zegt hij: 'Eigenlijk wel, maar ik kan vandaag niet jagen. Ik heb een stijve nek.'

In dezelfde reeks: slangen, dinosaurussen, octopussen, piranha's, padden, spinnen, tijgers.


Elly van GelderElly van Gelder

Zwart water


Tekst: Suzanne Wouda

Illustraties en kaart: Jan Braamhorst
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: € 16,95
Bestemd voor jongeren vanaf 10 jaar.

zwartwater

 

Na het bekroonde 'Verschoppelingen' is dit de derde historische jeugdroman van Suzanne Wouda. Het verhaal speelt in 1593 op Texel.

De jonge Mattias ziet hoe de schapen van zijn familie verdrinken tijdens een grote storm. Daarmee is er te weinig eten voor zijn moeder, broertje, zus en hemzelf. Om geld te verdienen, besluit hij op een graanschip, de Anna Maria te gaan werken. Daar leert hij het harde leven kennen, maar ook liefde. Als het meisje op wie hij verliefd is geworden plotseling verdwijnt, blijkt er een angstwekkend geheim te zijn. Kan hij zijn scheepsmaten vertrouwen en zal hij Texel ooit nog terugzien? In dit bijzonder sfeervolle en beklemmende verhaal wordt de spanning langzaam opgevoerd. Met kleurrijke personages wordt een geloofwaardige wereld gecreëerd voor de lezer. Het is bijzonder om je te identificeren met de jonge Mattias die duidelijk moeite heeft met zijn gekozen verantwoordelijkheid en met volwassen worden. Een band met hem is onontkoombaar en dat maakt het verhaal des te fraaier. Er is duidelijk met zorg en goede research een prachtig verhaal opgebouwd dat een grote groep jongens en meiden zal aanspreken. En ook hun ouders zullen dit verhaal bijzonder vinden om te lezen.
Uitermate boeiend geschreven en goed gedocumenteerd.

Marisa van EeuwijkMarisa van Eeuwijk

FinnAuteurs: Janneke van der Pal en Martijn Leijen

Uitgever: Leopold
Prijs: € 12,50
Bestemd voor kinderen vanaf 9 jaar.


finn
Dit is het boek van de film en niet omgekeerd. Finn is anders dan andere jongens. Hij houdt niet van voetballen en zo, maar van klassieke muziek. In een verlaten boerderij hoort hij vioolspel. Een oude man speelt daar op zijn viool en Finn krijgt het voor elkaar dat die hem op zaterdag les geeft.

jozefienJozefien de Leest

Als de bomen straks gaan rijden


Gedichten: Frank Adam
Prenten: Mila Praagman
Uitgeverij: De Eenhoorn
Prijs: € 17,50
Bestemd voor kinderen vanaf 5 t/m 9 jaar.


alsdebomen
Alledaagse gebeurtenissen en vragen worden op een originele manier in tekst gezet. De gedichten zijn op thema's als 'Er is er een verdrietig '(Eerste regel, eerste gedicht)  of 'Tien dingen naar keus die je kunt doen met dingen uit je neus'. De prenten vormen een harmonisch geheel met het gedicht. Gedichten om over te praten en uit je hoofd te leren. Een verrassende bundel! Zo begint 'Niet voor dieven ben ik bang':
Niet voor dieven ben ik bang,
of voor griezelige spoken,
maar voor de stilte die er hangt
als ik hen denk te horen.


Selene BroersSelene Broers 

De liedjesalmanak (herfst & winter)


Gedichten: Koos Meinderts
Prenten: Annette Fienieg
Uitgeverij: Rubinstein
Prijs: € 14,95 (met 24 liedjes op cd)
Bestemd voor kinderen van 5 t/m 9 jaar.


 liedjesalmanak

Nieuwe en bekende liedjes en versjes over de jaargetijden. De bundel is geordend per maand. De prenten zijn de deur naar het versje. De drie prinsesjes met een vlaggetje in de hand en een gouden koets als autootje brengen ons bij 'Prinsjesdag': 'Prinsjesdag, Prinsjesdag, maar er is geen prinsje bij. Ik zie allen prinsesjes, netjes op een rij.' Want ...prinsesjes die gaan voor.

Een uitstekende aanvulling op de onverwoestbare jaargetijdenversjes.