De Boekenbergers

Bij een bezoek aan de Boekenberg word je met veel plezier geholpen of geadviseerd door een van de Boekenbergers. Ieder beschikt over een grote deskundigheid met betrekking tot kinderboeken en het gebruik daarvan thuis en in het onderwijs.
Hieronder kun je met hen kennis maken. Ieder geeft een persoonlijke boekentip. De boekentip betreft bekende en nieuwe boeken en wisselt per kwartaal.

De speciale Sinterklaasboekentips zijn hier te vinden.


BB-PARELTJE

Een BB-PARELTJE is een bijzonder kinderboek dat schittert vanwege de vormgeving, de illustraties, de tekst. Een boek voor de liefhebbers van mooie uitgaven.

Zo mooi anders, een gedichtenprentenboek


zo-mooi-anders
Auteur en illustrator: diverse auteuren en illustratoren
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: 19,95
Bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen.Een afgewogen combinatie van illustratie en gedicht, van dichter en illustrator bij voorbeeld Bart Moeyaert  en Ingrid Schubert (zonder Dieter), Hans Andreus en Mies van Hout, W.B.Yeats en Sandra Klaassen. Een lust voor het oor, een genot voor het oog. 

Boekentips van de Boekenbergers

 

Marianne Marianne van Eeuwijk


Alice in Wonderland en

Alice in Spiegelland

Auteur: Lewis Caroll
Illustrator: Floor Rieder
Uitgeverij: Gottmer
Prijs: € 24,95
Bestemd voor kinderen van 6 jaar om voor te lezen en om zelf te lezen vanaf 9 jaar


alice-in-wonderland-spiegelland
In 2015 is het 150 jaar geleden dat de eerste druk van Alice in Wonderland van de persen rolde. Inmiddels is het boek niet meer weg te denken uit de wereldliteratuur. Het memorabele jubileum was aanleiding om het boek opnieuw te laten illustreren.En wie zou dat beter kunnen dan Floor Rieder? Zij won met haar debuut Het raadsel van alles wat leeft de Gouden Penseel.  Floor weet een nieuwe, geestige en tijdloze Alice te scheppen,die je meteen in je hart sluit. Een verrassend mooie uitgave met paginagrote tekeningen. 

Lenie Lenie Meurs

Hoe maak ik het aan?


Auteur: Evelien de Vlieger

Illustrator: Wendy Panders
Uitgeverij: Lannoo
Prijs: € 12,50
Bestemd voor kinderen van 9 jaar en ouder
hoe-maak-ik-het-aan

Wat moet je als tienjarige jongen met een gevoel van verliefdheid? Felix voelt zich eerder ongelukkig dan gelukkig. En iedereen keer dat "frambozenkleurig" hoofd is ook zo vervelend. Hoe kan hij het aanmaken met Amina?
Een vlot verteld verhaal met veel tips van zijn vriend Pieter (en... van zijn overleden opa!)  vaak in de vorm van een lijstje of een humoristische illustratie.


Martine Martine Tak

Het zoekboek van Koen

Illustrator: Jan von Holleben
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: € 14,99
Bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar

het-zoekboek-van-koen
Een originele aanvulling op de sterk groeiende  zoekboekenreeks!  Jan von Holleben heeft zo'n 250 kinderen die op de grond liggen van bovenaf gefotografeerd. Daarmee maakte hij verrassende combinaties door die te verkleinen of vergroten. In Koens wereld kan alles! Je kunt het avontuur van Koen en zijn vrienden volgen of één van de zoekopdrachten uitvoeren, zoals: 'Wie zal de vuurspuw-wedstrijd winnen"? Helen Helen Zoetmulder

Koning Varken


Auteur: Koos Meinderts
Illustrator: Stern Nijland
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: € 14,95
Bestemd voor kinderen vanaf 5 jaar en oudere en volwassenen die van bijzondere prentenboeken houden 

koning-varken
Koos Meinderts verrast met een bijzonder sprookje over een koning die heel erg van varkensvlees houdt.  Alle biggetjes willen graag door de koning opgegeten worden. Maar één biggetje denkt daar anders over. Hij slaagt erin de plaats van de koning in te nemen. Koning Varken houdt natuurlijk niet van varkensvlees, maar een gebakken karper...
De gekleurde linosneden zorgen voor een wel heel aparte sfeer.
Jos Jos Walta

Mooi boek


Auteur en illustrator: Joke van Leeuwen
Uitgeverij: Querido
Prijs: € 14,99
Bestemd voor kinderen vanaf 7 jaar en liefhebbers van beeld- en woordspel


 mooi-boek

Stripverhaaltjes (over Vurkie en Lepeltje), korte speelse teksten, gedichten, alfabetten, briefjes in briefjes alles wat je van Joke van Leeuwen gewend bent in één mooi boek. Een boek voor alle liefhebbers van taal en teken, woordbeeld en beeldwoord.


Elly van GelderElly van Gelder

Bones Dieren (Bones Schedels, Bones Dinosaurussen)


Auteur: Rob Colson
Illustratoren: Sandra Doyle, Elizabeth Gray en Steve Kirk
Uitgeverij: Kosmos (Tirion Natuur)
Prijs: € 12,99
Bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar


 bones-schedels

Drie uiterst boeiende boeken waarin je onder de huid van dieren kunt kijken om vanuit het geraamte meer over het dier te weten te komen. Duidelijk gestructureerde informatie. Een skelet of schedeltekening en foto's van de buitenkant wekken je interesse op.


Marisa van EeuwijkMarisa van Eeuwijk

Het boek zonder tekeningen


Auteur: B.J. Novak
Uitgever: Lannoo
Prijs: € 12,50
Bestemd voor alle voorlezers, vooral vaders, die voorlezen aan kinderen van 3 t/m 7 jaar


het-boek-zonder-tekeningen
Op You Tube was het al een hit: The book with no pictures. Nu is het in het Nederlands uit. Het vraagt het uiterste van de voorlezer, want... er staan geen plaatjes in. Je gaat rare dingen en vieze woorden voorlezen. Er staat zelfs commentaar in van de voorlezer op de voorgelezen tekst. Dat wordt lachen om de voorlezer door de kinderen en door jezelf. Voor een filmpje over het voorlezen klik hier.

jozefienJozefien de Leest

15 dagen zonder hoofd


Auteur: Dave Cousins

Uitgeverij: Moon
Prijs: € 17,50
Bestemd voor jongeren vanaf 14 jaar.
15-dagen-zonder-hoofd
Een aangrijpend verhaal over de 15-jarige Laurence die de zorg voor zijn zesjarig broertje op zich neemt, omdat zijn alcoholische moeder het laat afweten. Ze verdwijnt zelfs helemaal. Laurence doet  mee aan een quiz in de hoop een verzorgde vakantie te winnen en zo even een eind aan de ellende te maken. Met smoesjes en de nodige inventiviteit redt Laurence het om uit handen van 'zorgzame' volwassenen te blijven. Dat brengt ook de nodige humor met zich mee, waar ook Jay voor zorgt  als hij voor hond speelt.