De Boekenbergers

Bij een bezoek aan de Boekenberg word je met veel plezier geholpen of geadviseerd door een van de Boekenbergers. Ieder beschikt over een grote deskundigheid met betrekking tot kinderboeken en het gebruik daarvan thuis en in het onderwijs.
Hieronder kun je met hen kennis maken. Ieder geeft een persoonlijke boekentip. De boekentip betreft bekende en nieuwe boeken en wisselt per kwartaal.

De speciale Sinterklaasboekentips zijn hier te vinden.


BB-PARELTJE

Een BB-PARELTJE is een bijzonder kinderboek dat schittert vanwege de vormgeving, de illustraties, de tekst. Een boek voor de liefhebbers van mooie uitgaven.

Dierenogen. Hoe dieren de wereld zien


dierenogen
Auteur en illustrator: Guiillaume Duprat
Uitgeverij: Clavis
Prijs: 19,95
Bestemd voor kinderen en volwassenen.


Het boek neemt je mee op een bijzondere reis door de naaste omgeving. Wetenschappelijke feiten over hoe dieren kijken en wat ze zien, worden afgewisseld met de verbeelding van de kijker/lezer. Van ieder dier kan het kijkmasker worden opgelicht, waarna je ziet wat het dier ziet. Aan de binnenkant van het masker staan de weetjes over gezichtsveld, scherpte, kleuren, beweging.

 

Boekentips van de Boekenbergers

 

Marianne Marianne van Eeuwijk

De Gouden Kooi

Auteur: Carl Cneut
Illustrator: Anna Castagnoli
Uitgeverij: De Eenhoorn
Prijs: € 28,95
Bestemd voor alle liefhebbers van "gruwelijke" sprookjes. 

gouden-kooi

Het boek lijkt door te associëren op de prachtige uitgave van Het geheim van de keel van de nachtegaal. Een verwende, veeleisende prinses wil een vogel om gesprekken mee te voeren.  De gouden kooi staat al klaar. Wie er niet in slaagt om haar zo'n vogel te brengen wordt onthoofd. Tot iemand haar een vogelei brengt met een belofte. Carl Cneuts paginagrote illustraties barsten van de details.

Lenie Lenie Meurs

Rover en Broertje


Auteur: Karine Jekel

Illustrator: Mark Janssen
Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf
Prijs: € 13,99
Bestemd om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar en zelf lezen vanaf 8 jaar.
rover-broertje

Een modern, omgekeerd sprookje. Robin en Bram zitten ineens zonder ouder ouders. Robin wordt dan rover, want hij heeft geen geld en moet voor zichzelf en broertje zorgen. Bram vindt dat soms wel zielig. Zeker als ze een oud vrouwtje beroven. Vlot en komisch geschreven. Het verhaal heeft wel een gelukkig einde.


Jeanny Jeanny Keurlings

Het dierenboek, een fascinerende reis door het dierenrijk

Auteur: Jenny Broom
Illustrator: Katie Scott
Uitgeverij: Lannoo
Prijs: € 19,99
Bestemd voor volwassenen en jongeren vanaf 10 jaar.
dierenboek

Schitterende, bijna ouderwetse illustraties over de ontwikkeling van het dierenleven.  Het boek opent met een  fascinerende evolutionaire stamboom. Bij de tekeningen staan veel interessante weetjes, zoals  'Waarom pinguïns zo'n goede ouders zijn.' Dit boek is een ideale aanvulling op 'Het raadsel van alles wat leeft' dat met een Gouden Griffel en een Gouden Penseel bekroond werd.  


Martine Martine Tak

What a wonderful world / Wat een wondermooie wereld

Auteur: tekst gebaseerd op het lied van Bob Thiele en George David Weiss (gezongen door Louis Armstrong)
Illustrator: Tim Hopgood
Uitgeverij: Clavis
Prijs: € 15,95
Bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar.
what-a-wonderful

De tekst van Louis Armstrongs lied is meteen voorzien van een sterke, zingbare, Nederlandse vertaling. Iedere zin krijgt een ritmisch plekje  in een illustratie. Zo worden tekst en beeld een harmonisch geheel. Goed om op deze wijze ook spelenderwijs een taal te leren: Engels of Nederlands.Helen Helen Zoetmulder

Hoe ik per ongeluk een boek schreef


Auteur: Annet Huizing
Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: € 14,95
Bestemd voor kinderen van 11 jaar en ouder.

hoe-ik-per-ongeluk
Katinka wil schrijfster worden en daarom vraagt ze haar overbuurvrouw  Lidwien om raad. Dat is immers al een beroemd schrijfster. Lidwien geeft Katinka veel goede tips, zoals'Het maakt niet uit waarover je schrijft,. Het gaat erom hóé je het opschrijft.' Katinka schrijft, krijgt feedback, reflecteert op haar eigen tekst en.. zonder dat ze er erg in heeft is er een boek.  Een ontwapend en onthullend verhaal.
En voor wie ook schrijver wil worden, zit er een werkboek met belangrijke tips bij het boek.

Jos Jos Walta

Een afspraakje in het bos


Auteur: Sylvia Vanden Heede
Illustrator: Benjamin Leroy
Uitgeverij: Lannoo
Prijs: € 14,99
Bestemd om voor te lezen aan kinderen vanaf 5 jaar. 

 afspraakje-in-het-bos

Een schitterende combinatie: de humor en woordspelingen van Sylvia Vanden Heede met de komische illustraties van Benjamin Leroy. De vleermuis vertelt de ijsvogel dat ze een afspraakje heeft. Met een hert! Tot haar grote verrassing blijkt het een kever te zijn, een vliegend hert. Daar houdt vleermuis wel van.
Een verhaal met zoek- en denkopdrachten en veel weetjes over de natuur


Elly van GelderElly van Gelder

De kleur van emoties


Auteur en illustrator: Anna Llenas
Uitgeverij: Bloomsbury
Prijs: € 11,95
Bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar.
kleur-van-emoties

 

Een bijzonder pop up- boek over gevoelens. Het kleurenmonster is in de war. Het heeft een rommeltje gemaakt van zijn gevoelens. Een meisje  geeft hem raad om ze beter te ordenen: een eigen kleur, een eigen plekje. De emoties springen letterlijk uit het boek. De pagina over verdriet zijn ontroerend op zichzelf.
Marisa van EeuwijkMarisa van Eeuwijk

Wie wil met de bal spelen?


Auteur: Sylvie Misslin
Illustrator: Amandine Piu
Uitgever: De Eenhoorn
Prijs: € 14,5
Bestemd voor kinderen vanaf 2 jaar.


wie-wil-met-de-bal
Een groot flapjesboek over Violet, een jarige eekhoorn. Violet zoekt haar vriendjes op om met de mooie, nieuwe bal te spelen. Maar iedereen heeft het druk. Dan komt Stekel om te spelen en blijkt de bal zoek. Violet dwaalt dieper het bos in, raakt de weg kwijt en...wordt thuis opgewacht door een boze papa. Al haar vriendjes zijn er om te spelen! Mooie grote illustraties met verrassende flapjes.


jozefienJozefien de Leest

Eén mens is genoeg


Auteur: Els Beerten

Uitgeverij: Querido
Prijs: € 15,99
Bestemd voor Young Adults en volwassenen.
een-mens-is-genoeg
Een zeer geslaagde opvolger van 'Allemaal willen we de hemel'. Het verhaal draait om een muzikale familie in Limburg. Na het overlijden van haar vader wordt Juliette ineens geconfronteerd met een tirannieke moeder. Die twee veranderingen in haar leven tekenen Juliette.  Juliettes oudere broer Louis verlaat het huis. Juliette doet haar best om jongere zus Mia uit de buurt van haar moeder te houden. Grote levensthema's worden voelbaar gemaakt in de drie delen van het boek..