De Boekenbergers

Bij een bezoek aan de Boekenberg word je met veel plezier geholpen of geadviseerd door een van de Boekenbergers. Ieder beschikt over een grote deskundigheid met betrekking tot kinderboeken en het gebruik daarvan thuis en in het onderwijs.
Hieronder kun je met hen kennis maken. Ieder geeft een persoonlijke boekentip. De boekentip betreft bekende en nieuwe boeken en wisselt per kwartaal.

BB-PARELTJE

Een BB-PARELTJE is een bijzonder kinderboek dat schittert vanwege de vormgeving, de illustraties, de tekst. Een boek voor de liefhebbers van mooie uitgaven.

De Streep


de-streep
Illustraties: Natascha Stenvert
Uitgeverij: The house of books
Prijs: 14,95


Illustrator Natscha Stenvert kennen we van de Kolletje-reeks en van haar prentenboeken met astronaut André Kuipers.
"De Streep" is haar derde solo-boek. Hierin vertelt ze het verhaal van een oude, nagenoeg bladloze boom.
Hoewel de boom door vogels en eekhoorns druk wordt gebruikt als nest, wordt er door een man in een ruitjesblouse een streep op de stam gezet. De kijker weet dan genoeg: het einde is nabij. In de omgeving van de boom duiken steed meer mensen op, ze ontwikkelen bouwactiviteiten, ze willen recreëren. Terwijl de seizoenen wisselen, neemt de spanning toe. Maar het loopt anders dan verwacht.
Het boek met collages, rustige prenten en contrasten in kleurgebruik is een waar pareltje. Er valt heel veel te zien en te ontdekken. Voor alle boekenliefhebbers en mensen die liever vertellen dan (voor)lezen.
 

Boekentips van de Boekenbergers

 

Marianne Marianne van Eeuwijk

Hond weet alles en Wolf niets

Tekst: Sylvia Vanden Heede
Illustraties: Marije Tolman
Uitgeverij: Lannoo
Prijs: € 14,99
Bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar.

hond-weet-alles-en-wolf-niets

Een dik boek voor leergierige kinderen, met weetjes over allerlei onderwerpen. Schitterend geschreven en prachtig geïllustreerd.
Wolf heeft een boek. Het is een dik boek van de bieb. Daar kijkt hij in. 'Lees jij, Wolf?' vraagt Hond. 'Ik dacht dat jij dat niet kon!' Wolf lacht. Hij pocht: 'Wacht maar, Hond. Wacht maar tot ik dit boek uit heb. Dan weet ik meer dan jij!' Zou dat waar zijn? Verhalen van Wolf en Hond, aangevuld met weetjes over mummies en skeletten robots, ridders en piraten dino's en draken raketten en de maan.

Lenie Lenie Meurs

Trubbel de Trol


Tekst: Reggie Naus

Illustraties: Kees de Boer
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: € 12,99
Bestemd voor kinderen vanaf 7 jaar.
trubbeldetrol

Pepijn en zijn zus Sanne verhuizen met hun vader (moeder is overleden), naar een boswachterswoning in het griezelige Nevelwoud, niet ver van de Trollenrotsen. Waar die rare naam vandaan komt? ‘Het is net zoiets als elfenbankjes of heksenkringen', zegt vader. Onschuldig dus.
Maar op een nacht staat Pepijn oog in oog met een echte trol. ‘Ik ben een konijn!’, roept die nog, maar Pepijn heeft al lang gezien dat hij een bijzondere ontdekking heeft gedaan.
Trubbel zal kinderen ongetwijfeld aan het lachen maken. Hij is ‘pas’ tweehonderd jaar oud, wast zich één keer in de vijftig jaar, zodat er muizen, vogels en vliegen aan zijn vette vacht blijven kleven (lekkere hapjes!). Trubbel heeft het over ‘mensbeesten’ en ‘baterhommen’ in plaats van boterhammen.
Trubbel is een zachtaardige trol, maar zijn opa blijkt een gevaarlijk monster dat graag recepten uit zijn mensbeesten-kookboek bereidt, zoals ‘Boswachter met spruitjes in boomschorssaus op Trolse wijze’. Als Pepijns vader verdwijnt, trekt hij samen met Trubbel naar de Trollenrotsen om hem te bevrijden.


Jeanny Jeanny Keurlings

Grote Gedachten, Verhalen over filosofie

Tekst: Janny van der Molen
Uitgeverij: Ploegsma
Prijs: € 24,95
Bestemd voor kinderen met grote gedachten van 12 jaar en ouder.
grote gedachten

Zelf nadenken. Vragen stellen. Discussiëren. Dan nog meer vragen stellen. En nóg dieper nadenken. Dat is wat filosofen als Socrates, Plato, Descartes, Spinoza en Arendt door de eeuwen heen hebben gedaan. Zij kwamen tot conclusies als 'Ik weet dat ik niets weet' of 'Ik denk, dus ik ben'.
 Hebben kinderen daar vandaag een boodschap aan? Zeker wel! Voor iedereen van 12 jaar en ouder heb ik de ‘grote gedachten’ van bekende filosofen beschreven waarin ik de ideeën van deze filosofen relevant maak voor de kinderen van vandaag. Ik heb het geschreven in verhalende non-fictievorm, zoals ik dat bijvoorbeeld ook gedaan heb in ‘Helden! Mensen die de wereld mooier maakten’. Maak kennis met Wouter, Loubna en Sanne en laat ook zelf je hersens kraken!

Met:
 Aristoteles en Immanuel Kant over goed en kwaad
 Thomas van Aquino en Aurelius Augustinus over leven en dood
 John Stuart Mill en Julia Kristeva over man en vrouw
 John Locke en Hannah Arendt over vrijheid en democratie
 René Descartes en Baruch Spinoza over lichaam en ziel
 Socrates, Plato, Karl Marx en Friedrich Nietzsche over idee en materie

Bekijk ook het filmpje.

Martine Martine Tak

Aap en Panda, over wilde apengedachten

Tekst: Sonja Gijzen & Inez van Goor
Illustraties: Petra van Gijzen
Uitgeverij: Milinda BV
Prijs: € 14,95
Bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar.
aap en panda

Aap is niet blij, Panda, het vriendje van Aap, ziet er altijd blij en gelukkig uit… ze doen dezelfde dingen, hoe kan dat?
Op een speelse en leerzame wijze leren we dat Aaps grote gedachtesprongen hem in de weg zitten. Aap denkt steeds aan iets anders en niet aan waar hij op dat moment mee bezig is.
Dit kinderverhaal gaat over concentratie, aandacht en mindfulness. Panda leert Aap zich te concentreren en met aandacht te genieten van wat hij op dat moment doet. Aap staat symbool voor wat in het boeddhisme vaak ‘the Crazy Monkey Mind’ wordt genoemd – het trainen van concentratie wordt in dit prentenboek op een heldere, grappige en inspirerende wijze neergezet.
Om samen te lezen voor (groot)ouders, leraren én kinderen.
Bekijk ook het filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Q2ZkmPoNKsMHelen Helen Zoetmulder

Ik had je nog zoveel willen zeggen


Tekst en Illustraties: Martine van Nieuwenhuyzen

Uitgeverij: Levendig
Prijs: € 14,95
Bestemd voor kinderen vanaf 6 jaar.
ik-had-je-nog-zoveel-willen-zeggen

Das en Maatje zijn de beste vrienden. Ze doen alles samen: samen spelen, eten, praten en nog veel
meer. En dan opeens is Maatje Dood. Zonder Maatje voelt Das zich heel alleen. Dus gaat hij op zoek naar Maatje. Omdat hij hem mist. En omdat hij Maatje nog zoveel had willen zeggen.

Of we het nu leuk vinden of niet, de dood hoort bij het leven. De dood in het leven is oneerlijk, onverwacht onontkoombaar. In dit boek gaat het vooral over het omgaan met die dood. Hoe kun je toch nog zeggen wat je wilde zeggen tegen je maatje die er niet meer in levende lijve is? Op welke manieren kun je proberen het verdriet een heel klein beetje te verzachten?

Op een ingetogen manier nodigt Ik had je nog zoveel willen zeggen kinderen uit om te praten over het ongrijpbare van de dood, om het een beetje grijpbaar te maken.

Jos Jos Walta

Alle dieren levend en vrij


Tekst: Mariken Jongman

Uitgeverij: Lemniscaat
Prijs: € 13,95
Bestemd voor kinderen vanaf 9 jaar.
alle-dieren-levend-en-vrij

 

Het boek voor alle supporters van Wakker Dier, Greenpeace en andere clubs die echt iets dóén.

Gijs is stomverbaasd als Dietie uit zijn klas ineens speciale aandacht voor hem heeft. Dietie is stoer, onverschrokken, trekt zich van niemand iets aan en Gijs is... gewoon Gijs. De normaalste jongen van Veenholten, Drenthe, Nederland. Of toch niet, als iemand als Dietie bevriend met hem wil zijn?
Gijs wordt door Dietie een geheime organisatie binnengelokt, zó geheim dat hij niet eens weet waar hij aan meedoet. Pas tijdens zijn eerste nachtelijke missie ontdekt Gijs waar het om gaat: hij is lid van een dierenbevrijdingsorganisatie. Dieren horen niet in hokjes, vindt Dietie. Ze horen ook niet doodgemaakt te worden. Ze horen levend en vrij, allemaal!
Het zal wel, vindt Gijs. Hij is niet zo'n actievoerder. Eigenlijk gaan Dieties acties hem te ver. Maar het leven is ineens wel een stuk leuker en spannender.
Dan komt Dietie met een waanzinnig plan. Zo waanzinnig dat het niet normaal meer is.


Elly van GelderElly van Gelder

Fortunately, the milk....


Tekst: Neil Gaiman

Illustraties: Chris Riddell
Taal: Engels
Uitgeverij: Bloomsbury
Prijs: € 11,95
Bestemd voor kinderen vanaf 10 jaar.
fortunately, the milk

 

De Boekenberg heeft een assortiment anderstalige boeken in huis. Vanwege de vele vraag de laatste periode is het  Engelstalig boekenbestand fors uitgebreid.

You know what it's like when your mum goes away on a business trip and Dad's in charge. She leaves a really, really long list of what he's got to do. And the most important thing is DON'T FORGET TO GET THE MILK. Unfortunately, Dad forgets. So the next morning, before breakfast, he has to go to the corner shop, and this is the story of why it takes him a very, very long time to get back. Featuring: Professor Steg (a time-travelling dinosaur), some green globby things, the Queen of the Pirates, the famed jewel that is the Eye of Splod, some wumpires, and a perfectly normal but very important carton of milk. The award-laden, bestselling Neil Gaiman, author of The Ocean at the End of the Lane, Stardust, Neverwhere, The Graveyard Book and Coraline, brings his biggest ever publishing year to a spectacular conclusion with this gloriously entertaining novel about time-travel, dinosaurs, milk and dads.
Marisa van EeuwijkMarisa van Eeuwijk

Pim & Pom, Het Grote Avontuur


Het verhaal van de bioscoopfilm, gebaseerd op de karakters van Mies Bouhuys en de tekeningen van Fiep Westendorp

Uitgever: Querido
Prijs: € 9,99
Bestemd voor kinderen vanaf 3 jaar.


pim&pom
De twee katten Pim en Pom zijn elkaars beste vrienden en wonen samen bij hun baasje de Vrouw. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, nemen ze de poezen mee naar het park voor een picknick. Zij willen dolgraag de katten zelf houden en bedenken daarvoor stiekem een plan.

Als Pim en Pom weten te ontsnappen aan de nichtjes, verdwalen ze en moeten samen op straat overleven. Daar ontmoeten ze een straatkattenbende die hun vriendschap op de proef stelt. Gaat het Pim en Pom lukken om samen te blijven en hun baasje terug te vinden?


jozefienJozefien de Leest

Kameraad


Tekst: Paul Dowswell

Uitgeverij: Callenbach
Prijs: € 17,99
Bestemd voor lezers vanaf 15 jaar.
kameraad
1941. Het leven van de 15-jarige Misha staat op z'n kop als z'n vader een baan krijgt aangeboden als particulier secretaris van Stalin. Het hele gezin verhuist van een schamele woning naar een prachtig appartement in het Kremlin. Maar al snel komen er barstjes in het glorieuze communistische systeem. Als Misha's moeder verdwijnt realiseert Misha zich dat hij leeft in een cultuur waarin de angst regeert. Wanneer de Duitse troepen oprukken naar Moskou, slaat de sfeer in het Kremlin om naar hysterie; Mischa en zijn beste vriendin worden beiden ter dood veroordeeld...

Kameraad is Paul Dowswells tweede grote roman over de Tweede Wereldoorlog. Van het eerste deel Ausländer werden al meer dan 18.000 exemplaren verkocht in Nederland.
Selene BroersSelene Broers 

Kolletje tovert verhalen


Tekst: Pieter Feller
Illustraties: Natascha Stenvert
Uitgeverij: Moon
Prijs: € 19,95
Bestemd voor kinderen vanaf 4 jaar.


 kolletje-tovert-verhalen
Kolletje is een vrolijk en eigenwijs meisje.
Eigenlijk heet ze Katharina Orselia Laetitia, maar iedereen noemt haar Kolletje. Voor haar
vierde verjaardag krijgt ze toversokken van haar lievelingstante. Als ze die aantrekt, kan ze opeens de wonderlijkste dingen.
In Kolletje tovert verhalen zijn de eerste zes boeken over Kolletje gebundeld: Kolletje,
Kolletje gaat logeren, Kolletje tovert een broertje, Kolletje gaat kamperen, Kolletje gaat naar school en Kolletje en haar vriendjes. Een heerlijk dik voorleesboek met veel kleurrijke illustraties.