Activiteitenkalender

De Boekenberg verzorgt regelmatig activiteiten voor kinderen om het plezier in boeken te stimuleren.
Er worden ook activiteiten voor volwassenen georganiseerd om het gebruik van kinderboeken te verrijken.
Alle activiteiten van vorig jaar zijn nog terug te lezen in het jaaroverzicht 2014.

Komende activiteiten 2015:

September

lesbriefInformatieavonden Kinderboekenweek


Ook dit jaar zijn er weer 2 avonden gepland rondom de Kinderboekenweek.
Op deze avonden worden de bekroonde boeken van Griffel- en Penseeljury en van de Kinderjury besproken. De themaboeken uit de Boekenberglesbrief worden toegelicht.
De Boekenberglesbrief is op dat moment ook beschikbaar. Daarin worden boeken uitgewerkt rondom het thema van de Kinderboekenweek.
Deze Boekenbergavond is uitermate geschikt om boeken voor de kinderboekenweek aan te schaffen.
De avonden zijn gepland op:
Maandag 7 september 2015 van 20.00 tot 22.00 uur
Donderdag 10 september 2015 van 20.00 tot 22.00 uur
Deelname is gratis.
Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier.
 

Boekpresentatie "Overal en ergens"


pimm
Op zaterdag 12 september om 15.30 uur presenteert Pimm van Hest zijn nieuwe boek "Overal en ergens".
Yolanda zit naast haar mama als die doodgaat. Mama is er nog, maar toch ook weer niet. Waar kan mama zijn? Yolanda besluit op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama die dood is.
Een indrukwekkend en inspirerend verhaal over het bewonderenwaardige geloof en rotsvaste vertrouwen van een meisje.
Pimm leest voor, vertelt en signeert.
Kinderen vanaf 5jaar en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de presentatie.Oktober

Kinderboekenweek 2015 van 7 t/m 18 oktober


De 61ste editie van de Kinderboekenweek vindt plaats van woensdag 7 oktober tot en met zondag 18 oktober.
Raar, maar waar! Dat is het motto van de Kinderboekenweek 2015 en draait om natuur, wetenschap en techniek. Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij niet alleen aan den lijve ondervinden, maar ook door er boeken over te lezen. De boeken die vragen stellen en antwoorden geven komen deze Kinderboekenweek in de spotlights te staan.
De Boekenberg heeft weer een aantal mooie titels geselecteerd rondom het thema die worden uitgewerkt in de Boekenberglesbrief.
Ook wordt er al invulling gegeven aan activiteiten tijdens de Kinderboekenweek. Het programma wordt bekend gemaakt zodra het definitief is.

mies-van-hout simon-vander-geestHet Kinderboekenweekgeschenk wordt geschreven door Simon van der Geest. Hij won tweemaal een Gouden Griffel: in 2013 voor zijn jeugdroman Spinder en in 2011 voor zijn Odyssee-bewerking Dissus.
Mies van Hout maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2015. Van Hout is al ruim 25 jaar succesvol illustrator en illustreerde, naast haar eigen prentenboeken, boeken van o.a. Paul Biegel, Vivian den Hollander en Hanna Kraan. Het Prentenboek van de Kinderboekenweek wordt jaarlijks speciaal voor de Kinderboekenweek gemaakt op uitnodiging van de CPNB en is voor een aantrekkelijke prijs te koop.
De Zilveren Griffels, Penselen, Paletten en Vlag en Wimpels worden op 24 juni 2015 tijdens de Midzomer Kinderboekenborrel uitgereikt.
Bekendmaking winnaar van het Gouden Penseel en het Gulden Palet voor de mooist geïllustreerde kinderboeken is gepland op 23 september.
De Gouden Griffel, wordt uitgereikt op het Kinderboekenbal op 6 oktober.


Afgelopen Activiteiten in 2015:

Juli

Boekpresentatie "Papa waar ben je?"

Moira leest voor!Mylo demonstreertPhilippe Werck van uitgeverij Clavis


Op zaterdag 11 juli om 15.30 uur presenteerde Pimm van Hest zijn nieuwe boek "Papa waar ben je?
Als Dolores papa wil wekken, ligt hij niet in bed. Hij is ook niet op de badkamer of in de keuken... Waar ze ook kijkt, ze kan papa niet vinden. Waar is hij toch?
Een lief en klein verhaal over de bijzondere band tussen een meisje en haar vader. Mylo Freeman bekend van Prinses Arrabella, illustreerde het boek.
Pimm en Mylo lazen voor, vertelden en signeerden.
Kinderen vanaf 3 jaar en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de presentatie. Boekpresentatie "Ik lust geen plastic in mijn soep!"


plastic soep 1plastic soep 2plastic soep 3

Op zondag 5 juli om 15.30 uur presenteerden Monique Bruining en Miranda Vries van Kids2React hun eerste boek "Ik lust geen plastic in mijn soep!"
Fiona, Nick en Sanne wonen op het eiland Lanox. Daar wordt een nieuwe fabriek gebouwd die plastic spullen maakt. Helaas komt er veel van dat plastic in de natuur terecht. De vriendjes bedenken samen een oplossing.
Monique en Mirande lazen voor, vertelden en signeerden. 
Kinderen vanaf 5 jaar en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de presentatie.

Deze presentatie past heel goed bij het keurmerk duurzame ondernemer, wat de Boekenberg onlangs kreeg. 


Juni

Geluksroute 2015


In de Boekenberg kregen we veel belangstelling voor onze deelname aan de geluksroute op zaterdag 13 juni. We boden ieder bezoeker klein geluk aan in de vorm van een voorgedragen gedicht. Dat werd erg gewaardeerd. We vroegen de bezoekers om hun gedicht te koesteren zodat er groot geluk uit voort kan groeien.
geluksroute-1geluksroute-2


Boekenberg duurzame ondernemer 2015


Op maandag 8 juni reikte wethouder Staf Depla de Keurmerken voor Duurzame Ondernemer 2015 uit. De Boekenberg ontving een Zilveren keurmerk. Onder meer door de aandacht die we besteden aan boeken over duurzaamheid.
De ondernemers uit de Bergen waren goed vertegenwoordigd bij de uitreiking.

    keurmerk-duurzaam-3keurmerk logo

Workshop 'Vertel eens...' praten over verhalen


Lezen is meestal een individuele activiteit: ieder maakt zijn eigen beelden bij een (voor)gelezen verhaal. Die beelden passen bij het referentiekader van de lezer. Door erover te praten leren we de leeservaring en interpretatie van anderen kennen. We gebruiken in de workshop een vereenvoudigde versie van de werkwijze van Aidan Chambers.
De werkwijze kan in alle groepen worden toegepast. In groep 1 en 2 sluit die aan bij het interactief voorlezen. In de boekenkring kan de kiem voor Vertel eens... al gelegd worden.

Bestemd voor: leerkrachten basisonderwijs en andere geïnteresseerden.
Plaats: Kinderboekwinkel de Boekenberg, Kleine Berg 48, Eindhoven.
Datum en tijd: dinsdag 2 juni van 20.00 tot 22.00 uur.
Kosten: € 25,- per deelnemer.
Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier

Mei

Workshop boekenkring


De boekenkring is een sterkere werkvorm voor boekpromotie dan de bekende boekbespreking. In een gevarieerd programma met bijdragen van leerkracht en leerlingen worden boeken op allerlei manieren onder de aandacht gebracht. De boekenkring is geschikt voor toepassing in groep 1 t/m 8 van het basis- en speciaal onderwijs. Een boekenkring is een levendige en leuke activiteit om het leesplezier te stimuleren.
In de workshop werd niet alleen informatie gegeven, maar er wordt ook een boekenkring uitgevoerd.

Bestemd voor: leerkrachten basisonderwijs en andere geïnteresseerden.
Plaats: Kinderboekwinkel de Boekenberg, Kleine Berg 48, Eindhoven.
Datum en tijd: dinsdag 26 mei van 20.00 tot 22.00 uur.
Kosten: € 25,- per deelnemer.
Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier

April

Boekpresentatie van Lijfstraf van Elle van den Bogaart


Fleur, Bowie en Rem zitten bij elkaar in de klas in het voortgezet onderwijs. De relatie tussen Fleur en Rem is uit, tot grote teleurstelling van Rem. Bowie is goede maatjes met Fleur, tot ergernis van Rem. In Rems ogen is Bowie een homo, maar is dat ook zo? Bowie voelt wel dat hij anders is, dan andere jongens.
Met dit boek maakt Elle homoseksualiteit bespreekbaar. En dat gebeurde ook bij de presentatie op vrijdag 10 april om 16.00 uur. Ze las fragmenten voor, ging het gesprek aan met de aanwezigen en leerlingen van het Sondervick-, Christiaan Huygens- en Were di-college. Na afloop signeerde ze haar boeken.
Bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar e.o. en andere belangstellenden.
lijfstraf-1lijfstraf-2lijfstraf-3

Maart

Boekenbergavond Series voor Leren Lezen

Op maandag 2 maart 2015 is er een Boekenbergavond over boeken voor Eerste lezers.

lerenlezen3

Het aanbod aan verfrissende series voor eerste lezers is flink toegenomen. Aantrekkelijke boeken zorgen ervoor dat kinderen sneller de leestechniek onder de knie krijgen.
Behalve serie-boeken, zijn er nieuwe groeiboeken, samenleesboeken, moppenboeken en toneelleesboeken.
Op de informatieavond worden nieuwe uitgaven gepresenteerd en wordt ingegaan op hoe de boeken ingezet kunnen worden.
Ook wordt besproken op welke manieren ouders via de school bij het leesproces betrokken kunnen worden.
De avond is bestemd voor leescoördinatoren en leerkrachten. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Boekenberg.

Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier

 

Presentatie van De duivelsvork van Suzette Boyer


Na de  succesvolle titels Het goud van de Navajo en Mammoets in het ijs is dit het nieuwe, vlot geschreven en uitermate spannend opgebouwde boek "De Duivelsvork" van de Veldhovense auteur. De personages uit haar eerdere boeken ontmoeten elkaar opnieuw in een zomerkamp, maar dit keer in het Spaanse Cordoba, niet ver van Diego’s woonplaats Sevilla. Diego sleurt Luna en Yves mee in een hachelijke doolhoftocht.
Het boek is bestemd voor jongeren van 12 jaar e.o. en andere belangstellenden.
Velen kwamen proeven van dit boek bij de boekpresentatie van Suzette Boyer op zaterdag 21 maart om 15.30 uur in de Boekenberg. Suzette werd geïnterviewd, las voor, beantwoordde vragen en signeerde. Voor alle bezoekers was er een drankje.

duivelsvork-2duivelsvork-4duivelsvork-1
           

Januari

Boekenbergavond Nationale Voorleesdagen

top10prentenboekjaar

Op maandag 12 januari 2015, voor het begin van de Nationale Voorleesdagen, werd er weer een Boekenbergavond voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en leerkrachten van groep 1/2 georganiseerd. Op die avond werd de uitwerking bij het prentenboek van het jaar gepresenteerd, "Boer Boris gaat naar zee" van Ted van Lieshout en Philip Hopman in de vorm van een mini-workshop. Er werd ook aandacht besteed aan de andere boeken uit de Top 10 en aan hoe je ouders - en met name vaders - meer kunt betrekken bij het voorlezen thuis en op school. Tevens was er gelegenheid om de prentenboekencollectie aan te vullen. Er werden nieuwe prentenboeken en aanwijsboeken voor peuters en kleuters toegelicht. Voor iedere bezoeker was er een verrassing.

De Boekenbergavod vond plaats in kinderboekwinkel de Boekenberg en begon om 20.00 uur.
Deelname was gratis.


Kinderboekwinkel de Boekenberg Kleine Berg 48 5611 JV Eindhoven Tel: 040-2456261