Activiteitenkalender

De Boekenberg verzorgt regelmatig activiteiten voor kinderen om het plezier in boeken te stimuleren.
Er worden ook activiteiten voor volwassenen georganiseerd om het gebruik van kinderboeken te verrijken.
Alle activiteiten van vorig jaar zijn terug te lezen in het jaaroverzicht 2014.

Komende activiteiten 2016:

Nationale Voorleesdagen van 27 januari t/m 6 februari!Begin het nieuwe jaar met het voornemen vaker voor te lezen. De Nationale Voorleesdagen beginnen met het Voorleesontbijt op woensdag 27 januari en duren t/m 6 februari 2016.
voorleesdagenTer inspiratie organiseert de Boekenberg een avond voor leidsters en leerkrachten op maandag 11 januari en dinsdag 12 januari 2016 om 20.00 uur. Er wordt een mini-voorleesworkshop gegeven bij het prentenboek van het jaar “We hebben er een geitje bij!”. Bij dat boek is ook een lesbrief beschikbaar. De andere prentenboeken uit de Top-10 worden toegelicht en de aandacht wordt gevestigd op nieuwe prentenboeken en series.
Deze Boekenbergavond is tevens een uitgelezen gelegenheid om de boekencollecties van de basisschool aan te vullen.
De toegang voor deze avond is gratis en voor iedere deelnemer is er een verrassing. Wel graag aanmelden via info@boekenberg.nl.


Presentatie "Het kleintje van Manu" door Szilvia Hunyadi

Op zondag 14 februari om 15.00 uur presenteert schrijfster Szilvia Hunyadi haar nieuwe prentenboek "Het kleintje van Manu". Szilvia Hunyadi signeert, leest voor en beantwoordt vragen. Kom ook! Voor kinderen en ouders vanaf 4 jaar.

Manu is in de tuin met mama. Het wordt lente en hij krijgt het warm onder zijn muts. Alle dieren krijgen kleintjes in de lente, denkt hij opeens. Hij duwt de pompon van zijn muts tussen de takken van de struik. Zou dat een goed nest zijn voor een kleintje? Manu kijkt vol verwondering om zich heen. De lente brengt zijn gedachten op gang. Een aandoenlijk prentenboek voor dagdromers vanaf 4 jaar.

Afgelopen Activiteiten in 2015:

November

Presentatie Haaieneiland door Rob Ruggenberg

Op vrijdagavond 6 november om 19.30 uur heeft Rob Ruggenberg zijn nieuwe boek Haaieneiland gepresenteerd.
Haaieneiland is Ruggenbergs zesde historische jeugdroman.
 
Tijdens de zoektocht van Jacob Roggeveen naar het mysterieuze Zuidland vergaat een van zijn schepen.Vier mannen en een jongen nemen de kans waar en lopen weg op een klein koraaleiland.
Takapoto is wonderlijk mooi, en er wonen alleen vrouwen. Geen van de vijf beseft hoe gevaarlijk dit eiland is. En dat niet alleen vanwege de haaien...
Haaieneiland vertelt het verhaal van Roemer, de jongste wegloper, en Nu’i, het enige meisje van zijn leeftijd op het eiland.
Het grootste gevaar komt van Ana’a, een ander eiland. Overal in de Stille Zuidzee zijn de krijgers van Ana’a gevreesd om hun wreedheid — en om hun kannibalisme.
Het resultaat is dit razendspannende verhaal, gebaseerd op tal van waargebeurde feiten.
Kinderen vanaf 10 jaar en andere belangstellende waren van harte welkom bij de presentatie. Rob las voor en signeerde.

Haaieneiland1 Haaieneiland2 Haaieneiland3
Oktober

Micha Wertheim leest voor uit DE HIK!


Op donderdagmiddag 22 oktober, om 15.30 uur, kwam Micha Wertheim voorlezen bij de Boekenberg  uit zijn nieuwe kinderboek De Hik. 's Avonds was Wertheim te zien in het Parktheater met zijn cabaretvoorstelling Voor zichzelf.

de hik
ik ben de hik
ik hobbel en ik prik
ik rommel en ik tik
ik stotter in je slik
ik stuiter door je mik

Ik hik de hele dag
van hot naar her
en der en verder
dan dat
naar Jan en allemaal
maar ook naar jou

Dit is het verhaal van de hik. Of eigenlijk een korte autobiografie, opgetekend door Micha Wertheim. De hik houdt een vurig pleidooi voor het gastheerschap, want anders zou zijn laatste uur wel eens geslagen kunnen hebben. De hik stuitert en buitelt door het hele boek, dwars over en door de rijk geïllustreerde pagina's van Cristina Garcia Martin.
In kleine terzijdes voorziet Wertheim het relaas van de hik van puntig commentaar in vrije rijm.
De hik is een origineel en vrolijk prentenboek voor kinderen vanaf 4 jaar.


weggewaaid

The Big Draw 2015 - iedereen kan tekenen!


Van 1 oktober tot en met 4 oktober werd de tweede editie van het tekenfestival The Big Draw Eindhoven georganiseerd.
Onderdeel van het programma is The Big Window Walk. Van 25 september tot 5 oktober was er een creatief betekende etalageroute op de Kleine Berg & de Bergstraat. Erg leuk om te bezoeken en te bekijken.
Ook bij de Boekenberg was een prachtige tekening te vinden. In kader van het thema "Every drawing tells a story" vond u hier het verhaal van "Weggewaaid".
En uiteraard ook buiten deze periode in de winkel een keur aan teken- en kleurboeken zowel voor kinderen als volwassenen.Boekpresentatie "De reis van Raaf en Papegaai"


2015kbwli2015kbw2015kbwlileOp zondag 11 oktober presenteerde Li Lefebure haar nieuwe boek: "De reis van Raaf en Papegaai". Jenny Bakker zorgde voor de sfeervolle illustraties. Raaf en Papegaai willen op zoek naar het paradijs, waarover neef Kaketoe heeft verteld. Ze beginnen aan een wereldreis, maken van alles mee en overleven het soms maar net. Ze ontmoeten aardige dieren en minder aardige. Er werd voorgelezen, verteld en een spel gespeeld.

Programma Kinderboekenweek 2015 van 7 t/m 18 oktober


De 61ste editie van de Kinderboekenweek vond plaats van woensdag 7 oktober tot en met zondag 18 oktober.
Raar, maar waar! Dat was het motto van de Kinderboekenweek 2015 en het draaide om natuur, wetenschap en techniek. Op onderzoek uitgaan en te weten willen komen hoe de wereld in elkaar zit is een natuurlijke drijfveer van kinderen. Antwoord op de vraag waarom iets zo is of hoe iets werkt kunnen zij niet alleen aan den lijve ondervinden, maar ook door er boeken over te lezen. De boeken die vragen stellen en antwoorden geven stonden deze Kinderboekenweek in de spotlights.
De Boekenberg heeft weer een aantal mooie titels geselecteerd rondom het thema die werden uitgewerkt in de Boekenberglesbrief.
Ook wordt er al invulling gegeven aan activiteiten tijdens de Kinderboekenweek.

KB betekent dat de activiteit plaatsvond in onze winkel op de Kleine Berg, stond US vermeld, dan werd de activiteit op Strijp-S gehouden.

een-pittig-soepjeWoensdag 7 oktober
Traditiegetrouw worden onze jonge bezoekers ontvangen met een verhaal. Boekenberger Jos vertelt over pinguïn Jelle die door zijn vlieger de lucht in wordt getrokken, of over een dinosaurus die in de toekomst kon kijken.
14.00 en 16.00 uur - KB
Ons eigen Kindertheater Knorrr! speelt weer een fantastische voorstelling met poppen in de Boekenbergtuin. Dit jaar wordt "Een pittig soepje" opgevoerd. In de Heksenkeet wonen vier heksen. Heks Sybil maakt een pittig soepje, drinkt ervan en verandert gedeeltelijk in haar kat. Wat nu? Bestemd voor kinderen van 3 t/m 7 jaar. Elk halfuur begint er een nieuwe voorstelling.
14.00 en 15.00 uur - US
Boekenberger Jeanny opent de Kinderboekenweek bij onze winkel in de Urban Shopper op Strijp-S. Zij vertelt verhalen over de natuur, leest de prentenboeken "Het ei van Egel" en "De krokodil die niet van water hield" voor, en heeft rare weetjes voor de bezoekers. Bestemd voor kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Donderdag 8 oktober tussen 16.00 tot 18.00 uur - KB
Doe mee aan de Proefjesshow! Voer zelf een proefje uit en verdien een boek. In de Kinderboekenweek staan techniek en wetenschap centraal. Het uitvoeren van een proefje past daar zeker in. De Boekenberg biedt een podium voor (toekomstige) wetenschappers. We dagen je uit om zelf een proefje te demonstreren in onze proefjesshow. Schijf je vantevoren in, nodig familie, vrienden en kennissen uit, bereid je proefje voor en boei je publiek! Bestemd voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en volwassenen.

Vrijdag 9 oktober om 19.00 uur - KB
Doe mee met de Raar-maar-waar- quiz! Uitspraken over natuur, techniek en wetenschap worden aan u voorgelegd. Zijn die waar of niet waar? Na een algemene ronde volgt een afvalrace, tot er één winnaar overblijft. Voor alle deelnemers hebben we een presentje en voor de winnaar een bijzonder boek. Bestemd voor kinderen, jongeren en volwassenen.

Zaterdag 10 oktober
14.00 en 15.00 uur - KB

Verteller Jeanny brengt verhalen die misschien wel echt gebeurd kunnen zijn. Onderandere worden de prentenboeken "Het ei van Egel" en "De krokodil die nie van water hield" voorgelezen. Bestemd voor kinderen van 3 t/m 9 jaar.
14.00 en 16.00 uur - US
Kindertheater Knorr! speelt "Een pittig soepje." Bestemd voor kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Zondag 11 oktober tussen 14.00 en 16.00 uur - KB raaf-en-papegaai
Li Lefebure presenteert haar nieuwe boek: "De reis van Raaf en Papegaai". Jenny Bakker zorgde voor de sfeervolle illustraties. Raaf en Papegaai willen op zoek naar het paradijs, waarover neef Kaketoe heeft verteld. Ze beginnen aan een wereldreis, maken van alles mee en overleven het soms maar net. Ze ontmoeten aardige dieren en minder aardige. ER wordt voorgelezen, verteld en een spel gespeeld. Bestemd voor kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen.
 
Dinsdag 13 oktober van 16.00 tot 18.00 uur - KB
Doe mee aan de Proefjesshow! Voer zelf een proefje uit en verdien een boek. Zie donderdag 8 oktober. Bestemd voor kinderen van 7 t/m 12 jaar en volwassenen.

Woensdag 14 oktober tussen 14.00-16.00 uur - KB
Raar, maar waar? - verhalen worden voorgelezen of verteld. Kindertheater Knorrr! speelt "Een pittig soepje." Bestemd voor: Kinderen van 3 t/m 7 jaar.

Zaterdag 17 oktober
De hele dag - KB
erop-eronderIn het kader van de Maand van de geschiedenis, spreekt Jos Walta over het thema: "Tussen droom en daad". Jos zal voorlezen en vertellen van verhalen uit: "Erop of eronder", over 1000 jaar strijd tegen het water. Bezoekers aan de Boekenberg mogen een periode kiezen waarover dan verteld en voorgelezen wordt. Bestemd voor kinderen, jongeren en volwassenen.
12.00 en 17.00 uur - US
Alvast in het kader van de Dutch Design Week leest Pimm van Hest voor uit zijn prachtige prentenboek: "Overal en ergens", geïllustreerd door Sassafras de Bruyn. Hij signeert en vertelt. Bestemd voor kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen.
 

September

Boekpresentatie "Overal en ergens"


overal-ergens-pim-sassafras1overal-ergens-pim-sasafras2overal-ergens-pim-sasafras3


Op zaterdag 12 september om 15.30 uur presenteerde Pimm van Hest zijn nieuwe boek "Overal en ergens". Het boek is prachtig geillustreerd door Sassafras de Bruyn.
Yolanda zit naast haar mama als die doodgaat. Mama is er nog, maar toch ook weer niet. Waar kan mama zijn? Yolanda besluit op zoek te gaan. Op zoek naar haar mama die dood is.
Een indrukwekkend en inspirerend verhaal over het bewonderenswaardige geloof en rotsvaste vertrouwen van een meisje. 
Het boek werd door 7 bijzondere vrouwen voorgelezen. Daarnaast gaf Riet Fiddelaers een korte lezing over rouw bij jonge kinderen.
En uiteraard signeerden Pimm en Sassafras.
Kinderen vanaf 5 jaar en andere belangstellenden waren van harte welkom bij de presentatie.


boekenberglesbrief-2015Informatieavonden Kinderboekenweek


Ook dit jaar waren er weer 2 avonden gepland rondom de Kinderboekenweek.
Op deze avonden werden de bekroonde boeken van Griffel- en Penseeljury en van de Kinderjury besproken. De themaboeken uit de Boekenberglesbrief werden toegelicht.
De Boekenberglesbrief was op dat moment ook beschikbaar. Daarin worden boeken uitgewerkt rondom het thema van de Kinderboekenweek.
Deze Boekenbergavond is uitermate geschikt om boeken voor de kinderboekenweek aan te schaffen.
De avonden vonden plaats op:
Maandag 7 september 2015 van 20.00 tot 22.00 uur
Donderdag 10 september 2015 van 20.00 tot 22.00 uur

Festival Brandend Zand


brandend-zandOp zondag 6 september was het alweer tijd voor de negende editie van het gezelligste nazomerfestival Brandend Zand.
In en rond de Effenaar waren er allerlei activiteiten georganiseerd voor groot en klein. Op de gezellige markt in de achtertuin was ook kinderboekwinkel de Boekenberg te vinden met een kraam van 13.00 uur tot 19.00 uur.
 
Juli

Boekpresentatie "Papa waar ben je?"

Moira leest voor!Mylo demonstreertPhilippe Werck van uitgeverij Clavis


Op zaterdag 11 juli om 15.30 uur presenteerde Pimm van Hest zijn nieuwe boek "Papa waar ben je?
Als Dolores papa wil wekken, ligt hij niet in bed. Hij is ook niet op de badkamer of in de keuken... Waar ze ook kijkt, ze kan papa niet vinden. Waar is hij toch?
Een lief en klein verhaal over de bijzondere band tussen een meisje en haar vader. Mylo Freeman bekend van Prinses Arrabella, illustreerde het boek.
Pimm en Mylo lazen voor, vertelden en signeerden.
Kinderen vanaf 3 jaar en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de presentatie. Boekpresentatie "Ik lust geen plastic in mijn soep!"


plastic soep 1plastic soep 2plastic soep 3

Op zondag 5 juli om 15.30 uur presenteerden Monique Bruining en Miranda Vries van Kids2React hun eerste boek "Ik lust geen plastic in mijn soep!"
Fiona, Nick en Sanne wonen op het eiland Lanox. Daar wordt een nieuwe fabriek gebouwd die plastic spullen maakt. Helaas komt er veel van dat plastic in de natuur terecht. De vriendjes bedenken samen een oplossing.
Monique en Mirande lazen voor, vertelden en signeerden. 
Kinderen vanaf 5 jaar en andere belangstellenden zijn van harte welkom bij de presentatie.

Deze presentatie past heel goed bij het keurmerk duurzame ondernemer, wat de Boekenberg onlangs kreeg. 


Juni

Geluksroute 2015


In de Boekenberg kregen we veel belangstelling voor onze deelname aan de geluksroute op zaterdag 13 juni. We boden ieder bezoeker klein geluk aan in de vorm van een voorgedragen gedicht. Dat werd erg gewaardeerd. We vroegen de bezoekers om hun gedicht te koesteren zodat er groot geluk uit voort kan groeien.
geluksroute-1geluksroute-2


Boekenberg duurzame ondernemer 2015


Op maandag 8 juni reikte wethouder Staf Depla de Keurmerken voor Duurzame Ondernemer 2015 uit. De Boekenberg ontving een Zilveren keurmerk. Onder meer door de aandacht die we besteden aan boeken over duurzaamheid.
De ondernemers uit de Bergen waren goed vertegenwoordigd bij de uitreiking.

    keurmerk-duurzaam-3keurmerk logo

Workshop 'Vertel eens...' praten over verhalen


Lezen is meestal een individuele activiteit: ieder maakt zijn eigen beelden bij een (voor)gelezen verhaal. Die beelden passen bij het referentiekader van de lezer. Door erover te praten leren we de leeservaring en interpretatie van anderen kennen. We gebruiken in de workshop een vereenvoudigde versie van de werkwijze van Aidan Chambers.
De werkwijze kan in alle groepen worden toegepast. In groep 1 en 2 sluit die aan bij het interactief voorlezen. In de boekenkring kan de kiem voor Vertel eens... al gelegd worden.

Bestemd voor: leerkrachten basisonderwijs en andere geïnteresseerden.
Plaats: Kinderboekwinkel de Boekenberg, Kleine Berg 48, Eindhoven.
Datum en tijd: dinsdag 2 juni van 20.00 tot 22.00 uur.
Kosten: € 25,- per deelnemer.
Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier

Mei

Workshop boekenkring


De boekenkring is een sterkere werkvorm voor boekpromotie dan de bekende boekbespreking. In een gevarieerd programma met bijdragen van leerkracht en leerlingen worden boeken op allerlei manieren onder de aandacht gebracht. De boekenkring is geschikt voor toepassing in groep 1 t/m 8 van het basis- en speciaal onderwijs. Een boekenkring is een levendige en leuke activiteit om het leesplezier te stimuleren.
In de workshop werd niet alleen informatie gegeven, maar er wordt ook een boekenkring uitgevoerd.

Bestemd voor: leerkrachten basisonderwijs en andere geïnteresseerden.
Plaats: Kinderboekwinkel de Boekenberg, Kleine Berg 48, Eindhoven.
Datum en tijd: dinsdag 26 mei van 20.00 tot 22.00 uur.
Kosten: € 25,- per deelnemer.
Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier

April

Boekpresentatie van Lijfstraf van Elle van den Bogaart


Fleur, Bowie en Rem zitten bij elkaar in de klas in het voortgezet onderwijs. De relatie tussen Fleur en Rem is uit, tot grote teleurstelling van Rem. Bowie is goede maatjes met Fleur, tot ergernis van Rem. In Rems ogen is Bowie een homo, maar is dat ook zo? Bowie voelt wel dat hij anders is, dan andere jongens.
Met dit boek maakt Elle homoseksualiteit bespreekbaar. En dat gebeurde ook bij de presentatie op vrijdag 10 april om 16.00 uur. Ze las fragmenten voor, ging het gesprek aan met de aanwezigen en leerlingen van het Sondervick-, Christiaan Huygens- en Were di-college. Na afloop signeerde ze haar boeken.
Bestemd voor jongeren vanaf 12 jaar e.o. en andere belangstellenden.
lijfstraf-1lijfstraf-2lijfstraf-3

Maart

Boekenbergavond Series voor Leren Lezen

Op maandag 2 maart 2015 is er een Boekenbergavond over boeken voor Eerste lezers.

lerenlezen3

Het aanbod aan verfrissende series voor eerste lezers is flink toegenomen. Aantrekkelijke boeken zorgen ervoor dat kinderen sneller de leestechniek onder de knie krijgen.
Behalve serie-boeken, zijn er nieuwe groeiboeken, samenleesboeken, moppenboeken en toneelleesboeken.
Op de informatieavond worden nieuwe uitgaven gepresenteerd en wordt ingegaan op hoe de boeken ingezet kunnen worden.
Ook wordt besproken op welke manieren ouders via de school bij het leesproces betrokken kunnen worden.
De avond is bestemd voor leescoördinatoren en leerkrachten. De avond begint om 20.00 uur en wordt gehouden in de Boekenberg.

Aanmelden kan telefonisch (040-2456261) of via het contactformulier

 

Presentatie van De duivelsvork van Suzette Boyer


Na de  succesvolle titels Het goud van de Navajo en Mammoets in het ijs is dit het nieuwe, vlot geschreven en uitermate spannend opgebouwde boek "De Duivelsvork" van de Veldhovense auteur. De personages uit haar eerdere boeken ontmoeten elkaar opnieuw in een zomerkamp, maar dit keer in het Spaanse Cordoba, niet ver van Diego’s woonplaats Sevilla. Diego sleurt Luna en Yves mee in een hachelijke doolhoftocht.
Het boek is bestemd voor jongeren van 12 jaar e.o. en andere belangstellenden.
Velen kwamen proeven van dit boek bij de boekpresentatie van Suzette Boyer op zaterdag 21 maart om 15.30 uur in de Boekenberg. Suzette werd geïnterviewd, las voor, beantwoordde vragen en signeerde. Voor alle bezoekers was er een drankje.

duivelsvork-2duivelsvork-4duivelsvork-1
           

Januari

Boekenbergavond Nationale Voorleesdagen

top10prentenboekjaar

Op maandag 12 januari 2015, voor het begin van de Nationale Voorleesdagen, werd er weer een Boekenbergavond voor peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en leerkrachten van groep 1/2 georganiseerd. Op die avond werd de uitwerking bij het prentenboek van het jaar gepresenteerd, "Boer Boris gaat naar zee" van Ted van Lieshout en Philip Hopman in de vorm van een mini-workshop. Er werd ook aandacht besteed aan de andere boeken uit de Top 10 en aan hoe je ouders - en met name vaders - meer kunt betrekken bij het voorlezen thuis en op school. Tevens was er gelegenheid om de prentenboekencollectie aan te vullen. Er werden nieuwe prentenboeken en aanwijsboeken voor peuters en kleuters toegelicht. Voor iedere bezoeker was er een verrassing.

De Boekenbergavod vond plaats in kinderboekwinkel de Boekenberg en begon om 20.00 uur.
Deelname was gratis.


Kinderboekwinkel de Boekenberg Kleine Berg 48 5611 JV Eindhoven Tel: 040-2456261